ING en Rabobank verschillen van mening over ontwikkeling huizenprijzen

15 december 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ING verwacht dat de huizenprijzen in 2021 zullen gaan dalen. Reden hiervoor is toenemende onzekerheid over de werksituatie, nu de coronacrisis steeds langer duurt, gekoppeld aan wijzigingen in de overdrachtsbelasting. Daarentegen gaf Rabobank vorige week nog aan te verwachten dat de huizenprijzen in 2021 én in 2022 zullen blijven stijgen, alleen iets minder hard dan in voorgaande jaren het geval was. 

Er is doorgaans redelijk wat overeenstemming over de ontwikkeling van de huizenprijzen. Maar dat de ene grootbank een prijsstijging verwacht en een andere juist een prijsdaling is toch wel opmerkelijk. Akkoord, tussen een stijging van 0,1% en een daling van 0,1% hoeft in essentie maar 0,2 procentpunt te zitten en dat is symbolisch best een groot maar cijfermatig een zeer gering verschil. Met betrekking tot de verwachtingen van ING en van Rabobank over de huizenmarkt, die liggen nu een stuk verder uit elkaar. 

ING verwacht afkoelende woningmarkt

ING verwacht in 2021 een daling van de huizenprijzen. De oranje bank ziet hiervoor meerdere indicaties. Vanwege de voortdurende coronacrisis daalt het vertrouwen van consumenten in de economie en is het aannemelijk dat meer mensen hun baan zullen verliezen. Ook wijzigingen in de overdrachtsbelasting spelen een rol. Voor starters tussen 18 en 35 jaar verdwijnt deze. Voor beleggers stijgt deze belasting juist, van 2% tot maar liefst 8% van de koopsom. 

Al met al verwacht ING dat de prijzen van koopwoningen in 2021 gemiddeld 0,5% lager zullen liggen. In het eerste kwartaal van 2021 wordt nog wel een piekje verwacht, maar daarna zal de lijn naar beneden worden ingezet. Niet alleen qua prijsniveau, ook het aantal transacties daalt naar verwachting met ruim 10% tot ongeveer 200.000 transacties. 

Rabobank heeft andere visie

Eind vorige week schetste Rabobank een heel ander plaatje. In het coronajaar 2020 zijn de prijzen stevig doorgestegen. De coöperatieve bank becijfert dat de huizenprijzen dit jaar 7,8% hoger uitvallen dan vorig jaar. En ook in de jaren 2021 én 2022 zullen de huizenprijzen blijven stijgen denkt de bank. 

“Doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd, woningbeleggers nog altijd zeer actief zijn en de leennormen worden versoepeld, verwachten wij verder geen daling van de huizenprijzen meer. Wel verwachten we dat deze de komende jaren minder hard stijgen dan in 2020: voor 2021 gaan we uit van een stijging van 5,5 procent, voor 2022 van 2,5 procent”, aldus Ester Barendregt van Rabobank, die overigens wel net als ING een daling van het aantal transacties verwacht.

Lockdown niet meegerekend

Over ongeveer een jaar weten we wie er meer of minder gelijk heeft gehad in de prognoses, al is het ook mogelijk dat de waarheid ergens in het midden komt te liggen. Goed om nog te vermelden is dat zowel ING als Rabobank de verwachtingen heeft gepubliceerd net vóórdat gisteren een nieuwe en volledige lockdown werd aangekondigd. Geen van beide partijen beschikte ten tijde van de publicatie voor zover bekend over voorkennis hierover. Hadden zij die wel gehad, dan hadden de prognoses er vermoedelijk iets anders uitgezien.