Rabobank start als eerste met overboeken naar mobiele nummers

15 december 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank introduceert een nieuwe functionaliteit, namelijk de mogelijkheid om overboekingen te doen naar Nederlandse mobiele nummers. Klanten hoeven dus geen IBAN meer in te voeren. Betalen naar een 06-nummer is mogelijk via de mobiel bankieren app van de coöperatieve bank. Voorlopig is de functionaliteit alleen beschikbaar voor Rabo-klanten.

Medio jaren 90 had het een hele andere betekenis, geld overmaken naar 06-nummers. Tot aan de massale adoptie van mobiele telefoons stonden 06-lijnen in de volksmond synoniem voor sekslijnen, al waren er ook genoeg andere bedrijven die er gebruik van maakten. De introductie van 06-Betalen door Rabobank heeft daarentegen een hele algemeen geaccepteerde functie, namelijk het overboeken van geld van het ene individu naar het andere.

Waarom zou betalen naar mobiele nummers eigenlijk handig zijn? Omdat men simpelweg lang niet altijd een IBAN van anderen heeft, een mobiel nummer des te vaker. Rabobank noemt het voorbeeld van de oppas voor de kinderen. Die zou natuurlijk een Tikkie kunnen sturen of een Rabo-betaalverzoek, maar 06-Betalen is een aanvulling op de bestaande opties. “Superhandig dat je bekenden meteen kunt betalen zonder ze naar hun rekeningnummer te vragen”, aldus Alexander Zwart, Tribe Lead Digital Platform bij Rabobank.

Klanten die betalingen willen ontvangen op hun mobiele nummer moeten zich eenmalig registreren in de Rabo mobiel bankieren app. In die registratie schuilt meteen een deel van de beveiliging. Want zo op het oog zijn betalingen naar een mobiel nummer misschien niet zo veilig, maar volgens Rabobank hoeft men zich daar geen zorgen over te maken. Het achterliggende systeem controleert namelijk of een 06-nummer inderdaad bij een bepaalde IBAN hoort. Die controle ligt in handen van Surepay, een spin-off van Rabobank die eerder de IBAN-Naam Check ontwikkelde.

Veilige innovatie

Door deze check wordt voorkomen dat er een verkeerde overboeking wordt gedaan. David-Jan Janse, CEO van SurePay: “06-Betalen is een innovatie op basis van de IBAN-Naam Check van SurePay. We hebben deze nog veiliger gemaakt en zo ontwikkeld dat je kunt betalen aan al jouw contacten bij iedere bank. In het buitenland is 06-Betalen al een groot succes.”

Rabobank is de eerste Nederlandse bank van formaat die betalen naar mobiele nummers faciliteert. Maar Nederland is zeker niet het eerste land waar betalen naar mobiele nummers mogelijk is. In het Verenigd Koninkrijk bestaat een dergelijke dienst al sinds 2014, onder de noemer Paym. Alle grote Britse banken zijn hierbij betrokken. Als het aan Rabobank ligt gaat dat ook in Nederland gebeuren. Alexander Zwart: “We hopen dat andere banken deze dienst, net als de IBAN-Naam Check, ook snel gaan aanbieden aan hun klanten, zodat je ook geld kunt overmaken naar bekenden die geen Rabobankrekening hebben.”