Rabo startup SurePay gaat verder op eigen benen

06 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Ontwikkelaar van de IBAN-Naam Check SurePay verlaat het nest van Rabobank en gaat verder als zelfstandige onderneming. In Nederland werken de meeste banken inmiddels al met deze technologie. Internationaal liggen echter de nodige groeikansen, waarvoor het bedrijf nu de ruimte krijgt. Er liggen inmiddels concrete contacten met banken uit de UK, waar binnenkort nieuwe veiligheidsstandaarden worden ingevoerd.  

“Het begon met een goed idee, dat de ruimte kreeg. We zijn er trots op dat SurePay nu zelfstandig wordt”, aldus Harrie Vollaard van Rabo Frontier Ventures, het investeringsfonds voor beloftevolle fintech-startups. SurePay is ontstaan in de eigen kraamkamer van de bank en legt zich vanaf het begin toe op veiligheid. De IBAN-Naam Check is daar met afstand het bekendste exponent van.

De naamcheck controleert of de naam van de begunstigde overeenkomt met de naam die hoort bij een bepaald IBAN. In 2016 waren er nog steeds zo’n 1.300 verkeerde overboekingen per maand, omdat consumenten tijdens het overschrijven niet goed opletten. De naamcheck vormt geen harde blokkade, maar geeft gebruikers een extra waarschuwing om de ingevoerde gegevens nog eens te controleren. Na Rabobank volgden al snel ABN AMROING en de Volksbank met invoering van de IBAN-Naam Check. Inmiddels zijn er nog maar drie Nederlandse banken die de technologie niet gebruiken, te weten Bunq, Van Lanschot en Triodos. 

Technologie van SurePay heeft zijn weg niet alleen gevonden naar banken, maar ook naar verzekeraars en grote organisaties die dagelijks veel transacties uitvoeren. Ze gebruiken de naamcheck om fraude en fouten in hun bedrijfsprocessen op te sporen. SurePay 2019 meer dan een miljard checks uit in online bankieren en meer dan 10 miljoen checks voor bedrijven en organisaties.

Groeikansen in UK

“Naar aanleiding van het succes in Nederland zijn wij benaderd door financiële instituten in het Verenigd Koninkrijk”, aldus Dorine van Basten, CCO van SurePay. “In maart 2020 wordt daar de Confirmation of Payee ingevoerd, een wettelijke verplichting om consumenten meer zekerheid te geven dat zij hun betalingen naar de juiste ontvanger sturen. Wij hebben hoge verwachtingen van onze groei in het Verenigd Koninkrijk. We zijn als vendor betrokken bij de voorbereiding op de implementatie bij diverse banken.”

SurePay gaat dus verder als zelfstandige onderneming en volgens Vollaard liggen de kansen voor het grijpen. “Security staat hoog op de agenda van elk bedrijf en de investeringen in het FinTech-segment zijn nog steeds groeiende. Daar speelt SurePay perfect op in.”