Rabobank ondersteunt meer dan 30.000 clubs en verenigingen

27 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Via Rabo ClubSupport ontvangen meer dan 30.000 Nederlandse clubs en verenigingen ondersteuning, in een tijd dat het verenigingsleven al enige tijd stil ligt. In de afgelopen tijd hebben zij allemaal bestedingsdoelen opgegeven, variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Inmiddels zijn in bijna alle lokale kringen de bedragen bekend. 

Vanuit de historie is Rabobank zonder twijfel de bank met de sterkste regionale vertegenwoordiging in Nederland. Het raakt in de kern aan het soort bank dat Rabobank wil zijn, al kan ook de coöperatieve bank haar ogen niet sluiten voor mondiale ontwikkelingen. Via Rabo ClubSupport houdt de bank nauw contact met miljoenen Nederlanders, meer in het bijzonder via clubs en verenigingen waar zij lid van zijn. Deze clubs kunnen rekenen op verschillende vormen van ondersteuning. Uiteraard met geld, maar ook met een netwerk of met kennis. 

Dreun door Covid-19

Het verenigingsleven krijgt dit jaar vanwege Covid-19 een keiharde dreun te verwerken. Duizenden geplande activiteiten konden helaas niet doorgaan, juist in een tijd waarin sociale interactie extra welkom was. Dat heeft niet gezorgd voor een teloorgang van het verenigingsleven, zo constateert Rabobank. Afgelopen jaar gaven 30.300 verenigingen via Rabo ClubSupport een bestedingsdoel op, waarop 460.000 Rabobank-leden gestemd hebben. 

“We hebben de afgelopen maanden gezien dat het verenigingsleven in Nederland leeft als nooit tevoren”, vertelt Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten van Rabobank. “Juist nu verenigingsleden niet of beperkt samen kunnen komen op hun club, komt hun steunbetuiging via de uitgebrachte stemmen als geroepen. Wij zijn er als Rabobank trots op dat wij al deze verenigingen samen met onze lokale banken én leden hebben kunnen ondersteunen in de vorm van kennis, netwerk en financiën.’’

Vissen, jeu de boulen, bridgen

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vereniging voor. Neem hengelaarsvereniging Het Zwarte Water uit het Overijsselse Genemuiden, dat vislessen wil geven aan basisscholieren en geld nodig heeft voor het beplanten van viswater. Of jeu de boules-vereniging Les Boulettes uit Bunnik dat de banen moet onderhouden en nieuw materiaal wil aanschaffen. Of de Bridgeclub Hulst uit Zeeuws-Vlaanderen dat vanwege de coronacrisis wel een steuntje in de rug kan gebruiken. De diversiteit is schier eindeloos.

De organisatie van Rabo ClubSupport is in handen van de lokale Rabobanken. Zij verzorgen uiteindelijk ook de uitreiking van de cheques, al gaat ook dat niet helemaal zoals normaal. Wie had vorig jaar bijvoorbeeld kunnen bedenken dat er cheques via drones bezorgd zouden worden om maar wat te noemen, allemaal om kans op besmetting met Covid-19 zoveel mogelijk te beperken.