Aflossingsvrije hypotheek populairder door lage rentestanden

18 augustus 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Steeds meer Nederlanders – met name van middelbare leeftijd – kiezen voor aflossingsvrije hypotheken in plaats van lineaire of annuïtaire. Reden zijn de lage rentestanden en ontmoedigend overheidsbeleid, waardoor hypotheekrenteaftrek steeds minder oplevert. Dat meldt dagblad De Telegraaf. Wel stellen specialisten dat men zich goed bewust moet zijn alvorens deze keuze te maken. 

De (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek was tot een jaar of vijf à tien geleden tamelijk populair. Het vooruitzicht van alleen rente betalen en geen aflossing was voor veel mensen een aantrekkelijk vooruitzicht. Een aflossingsvrije hypotheek vraagt wel enige discipline, bijvoorbeeld in de vorm van het opbouwen van een buffer. Dat niet iedereen dat gelukt is bleek in de afgelopen jaren wel. Banken en toezichthouders startten zelfs de campagne ‘Aflossingsblij’, om te wijzen op de risico’s. Zij zullen dan ook met gemengde gevoelens kijken naar de weer in populariteit stijgende hypotheeksoort.  

De lage rentestanden vormen de aanleiding voor deze ontwikkeling. De hypotheekrenteaftrek levert namelijk niet zo heel veel meer op met rentes van soms rond de 1%. Ook dalen van overheidswege de aftrektarieven, sneller nog dan aan het begin van de kabinetsperiode aangekondigd. Daar tegenover staat overigens ook een daling van het eigenwoningforfait, een chique woord voor een ordinaire belasting. 

“Een toenemend aantal mensen zegt tegen de overheid: hou die fooi maar in je zak. Dan maar geen renteaftrek. Zij nemen een aflossingsvrije hypotheek en genieten van de lage maandlasten”, aldus Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep in De Telegraaf. Hij vervolgt: “Veel ouderen kiezen tegenwoordig voor aflossingsvrij. De maandlasten zijn veel lager en de aftrek doet er niet zo veel meer toe. Als je zestig jaar bent, heeft dertig jaar aflossen ook niet veel zin. Of ze denken: als ik zou huren, zou ik hogere lasten hebben.” 

'Aflossingsblij'

De stijging in populariteit van aflossingsvrije hypotheken is geen verwachting, die is er al. Uit data van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat het aandeel aflossingsvrije hypotheken momenteel ligt op 32%, waar dat vorig jaar nog 30% was. Verschillende partijen uit de financiële sector zullen met gefronste wenkbrauwen kijken naar deze beweging, want de afgelopen jaren is de aflossingsvrije hypotheek vaak gepresenteerd als potentieel risico voor later. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) startte vorig jaar daarom de campagne ‘Aflossingsblij’, bedoeld om mensen te laten nadenken over hun financiële situatie aan het eind van de looptijd en zo nodig in actie komen. Een kwart van de Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek heeft momenteel namelijk nog geen idee hoe zij de hypotheek aan het einde van de looptijd kunnen aflossen. Een klein deel weet zelfs überhaupt niet dat zij aan het einde van de looptijd moeten aflossen. Vaak is het uiteindelijk overigens wel mogelijk om de hypotheek opnieuw te verlengen, zodat mensen niet gedwongen hun huis hoeven te verlaten.