Bunq gaat hypotheken aanbieden met hulp van Nationale-Nederlanden

27 juli 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Online bank Bunq slaat een nieuwe weg in. Bunq gaat namelijk hypotheken aanbieden. Dat doet het samen met Venn Hypotheken, wat weer onderdeel is van het veel grotere Nationale-Nederlanden. Bunq-oprichter Ali Niknam is zelf niet per se voor de nieuwe richting, maar geeft aan te willen luisteren naar klanten die willen dat de bank meer risico gaat nemen met beleggingen.

“Wat onze rekeninghouders willen, is soms tegenstrijdig met wat ik wil”, geeft Niknam aan tegenover het FD. Daarmee doelt hij op het feit dat hij zelf niet helemaal achter de opvallende stap van Bunq staat, maar toch mee wil gaan in de wensen van klanten. Niknam vervolgt: “Traditionele banken zijn intrinsiek gemotiveerd om zoveel risico te nemen met andermans geld. Ik heb dat nooit gewild.” 

Inmiddels staat er voor €100 miljoen aan vastgoedleningen op de balans, zo weet het FD te melden. En daarmee is de online bank een witte raaf onder zijn soortgenoten. Binnen de eurozone is Bunq de eerste challenger die hypotheken gaat aanbieden. Mogelijk dat meer partijen dat zouden willen, maar toezichthouders kijken kritisch naar een aanvraag in die richting. 

'Trendbreuk'

Het FD spreekt verder van een ‘trendbreuk’ voor de jonge bank. Niknam heeft tot nu altijd volgehouden geen risicovolle beleggingen te willen doen met het geld dat klanten bij Bunq stallen. Overtollig geld brengt Bunq onder bij de ECB, maar die rekenen tegenwoordig rente over dergelijke tegoeden. Dat kostte de bank alleen in het afgelopen jaar al €1,3 miljoen. Volgens de zakenkrant werd de druk om iets nuttigs te doen met de ‘dode’ tegoeden steeds groter. 

Wat wel en niet risicovol is, is natuurlijk een kwestie van perspectief. Over het algemeen kan men stellen dat Nederlandse hypotheken niet bijster risicovol zijn. Het verleden geeft daar weinig aanleiding toe en de betaalmoraal staat bekend als hoog. Bunq bouwt – samen met Venn Hypotheken – bovendien nog wat extra zekerheden in. Tenminste twee derde van de hypotheekportefeuille moet binnen de NHG-grens vallen, die staat dit jaar op €310.000. Daarbij eist Bunq dat klanten relatief veel eigen geld meenemen. De maximale hypotheeksom bedraagt namelijk 80% van de waarde van de woning.  

Kansen op lange termijn

In de basis wil Bunq een bank zijn die niet op de traditionele manier – geld lenen en geld beleggen – werkt. Toch gaan Niknam en de zijnen nu van start met een bijzonder traditioneel product. “Wij zijn geen bank, wij zijn een tech-bedrijf dat betaaldiensten aanbiedt”, was lange tijd het credo van Bunq. Hoewel technologie een vooraanstaande rol blijft spelen, zal Bunq in de ogen van veel mensen echter wel steeds meer gaan lijken op een bank.

Die semantische discussie is verder niet heel erg relevant, het gaat er meer om wat de kansen zijn voor de lange termijn. Want dat is wel waar Bunq zich met deze ontwikkeling aan verbindt. En die kansen zijn er. Het FD herhaalt conclusies uit een rapport van strategisch advieskantoor Kearney, waaruit blijkt dat 49% van de millennials een hypotheek bij een neobank overweegt. Ouderen zijn – niet verrassend – wat traditioneler ingesteld.