NHG grens volgt stijgende huizenprijzen en gaat naar €310.000 in 2020

23 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt de kostengrens in 2020 naar €310.000. Dat doet de organisatie op basis van nieuwe kadastrale gegevens over de gemiddelde koopsom in Nederland. Volgens NHG-directeur Arjen Gielen is de verhoging nodig om weer in de pas te lopen met de gemiddelde woningwaarde van Nederlandse koophuizen. De kostengrens ligt hoger voor huizen met energiebesparende voorzieningen.

Een woning kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft eigenaren een vangnet als onverwachte oorzaken leiden tot het niet meer kunnen betalen van de hypotheeklasten. Ontslag kan een oorzaak zijn, maar bijvoorbeeld ook een echtscheiding. Voor die zekerheid vraagt NHG wel een premie, de zogeheten borgtochtprovisie. In 2019 bedraagt die provisie 0,9% van de hypotheeksom. Dat percentage is volgens Gielen zo hoog als het moet en zo laag als het kan. Afgelopen vrijdag stelde NHG een nieuwe kostengrens vast, die gekoppeld is aan de gemiddelde huizenprijs. Voor 2020 komt die grens uit op €310.000.

Rekenmethode kostengrens

Hoe berekent NHG de kostengrens? Daar zit een aardig complexe rekenmethode achter. NGH neemt hiervoor de gemiddelde koopsom van aangekochte woningen in de maanden juni, juli en augustus van het voorgaande jaren. Dat bedrag ronden ze af naar het dichtstbijzijnde hele bedrag dat deelbaar is door €5.000. 

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen. In de grote steden soms met dubbele cijfers per jaar. De NHG-kostengrens loopt daar feitelijk steevast achteraan. In 2015 lag die grens bijvoorbeeld nog op €245.000. In de jaren nadien is die opgeklommen tot €290.000 in 2019 en volgend jaar dus €310.000. Overigens lag die grens voor 2015 ook hoger, in 2011 lag die grens bijvoorbeeld nog op €350.000. 

“Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde. Dat is een positieve ontwikkeling, met name voor starters”, legt Gielen uit. “We doen er recht mee aan de gestegen woningprijzen, maar tegelijk willen we voorkomen dat we de huizenprijzen aanwakkeren. Samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoeken we of we een systematiek kunnen ontwikkelen die bijdraagt aan een nog stabielere kostengrens en borgtochtprovisie. Zowel in tijden van economische voor- en tegenspoed.”

Rek voor duurzame maatregelen

Die grens is echter niet in steen gebeiteld, want er is een uitzondering voor woningen met energiebesparende voorzieningen. Net als bij de regels voor gewone hypotheken is er een rek van 6%, die geïnvesteerd moet worden in duurzame maatregelen zoals isolatie of alternatieve energieopwekking. Het is mogelijk om een hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek mét NHG, mits de woningwaarde niet boven de NHG-grens ligt.