NHG en Munt willen meer aandacht voor echtscheiding bij hypotheekgesprek

20 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zou graag zien dat de gevolgen van een scheiding vaker op tafel komen tijdens hypotheekgesprekken. De organisatie krijgt bijval van hypotheekverstrekker Munt Hypotheken. Het onderwerp en de consequenties worden vaker niet dan wel aangesneden, terwijl het toch uitermate vervelende consequenties kan hebben voor het behoud van de woning.

Het afsluiten van een hypotheek is voor velen één van die bijzondere momenten in het leven. Na tijdje te hebben gezocht naar een koopwoning en niet zelden ook in onzekerheid te hebben gezeten over de financiering kan eindelijk de champagne ontkurkt worden. Tijdens het hypotheekgesprek vertelt een goede adviseur over de verschillende scenario’s die kunnen ontstaan en de gevolgen die het kan hebben voor het woningbezit. Een echtscheiding wordt echter vaak overgeslagen. Dat moet veranderen, stellen NHG en Munt Hypotheken.

1 op 3 huwelijken strandt

Slechts in een kwart van de gevallen brengt een hypotheekadviseur het scenario van echtscheiding ter sprake. Ergens is dat ook wel te begrijpen, want een gesprek over scheiden kan de feestvreugde aardig bederven. In nauwelijks de helft van dat kwart gaat de adviseur er ook echt dieper op in. Volgens NHG en Munt is dat opvallend, want een derde van de huwelijksbootjes gaat uiteindelijk ten onder. Naast een persoonlijk drama is er meestal ook sprake van een financieel drama, niet zelden met gedwongen huisverkoop. Toch zijn er diverse mogelijkheden om woningbehoud te realiseren.

“Het beëindigen van relaties komt helaas steeds vaker voor. Tussenpersonen kunnen met hun expertise echt een grote rol spelen”, zegt Ellen Hensbergen, directeur van Munt Hypotheken. “Goede voorlichting over de hypothecaire gevolgen van een relatiebreuk is belangrijk, zodat we vervelende consequenties zoveel mogelijk kunnen beperken.” 

Standaard aan bod

Hensbergen wordt aangevuld door Carla Muters, bestuurder bij NHG. “Het is wenselijk om scheiden en de mogelijke gevolgen daarvan standaard aan bod te laten komen in een adviesgesprek. Samen een huis kopen is een bijzondere mijlpaal. Op zo’n moment is een scheiding bij 80% van de stellen niet top of mind. Het bespreken van de mogelijke consequenties kan zelfs onprettig voelen. De adviseur speelt hierin een cruciale rol; hij kan dit belangrijke onderwerp vanuit een neutrale adviesrol ter sprake brengen.”

In het geval van een scheiding spreken de betrokkenen vaak met verschillende specialisten, veelal uit de juridische hoek, bijvoorbeeld advocaten en notarissen. Slechts 20% legt ook contact met een hypotheekadviseur. Dat is jammer volgens Hensbergen. Ze stelt namelijk dat een ruime meerderheid (80%) positief terugkijkt op zo’n gesprek. Hier liggen kansen, voor zowel adviseurs als consumenten. Muters valt bij: “Als scheiden al tijdens het acceptatiegesprek aan bod komt, denken consumenten er bij een scheiding eerder aan om een adviseur in te schakelen. In deze vervelende situatie kan een adviseur opnieuw een waardevolle gidsfunctie vervullen. Denk aan het uitvoeren van een beheertoets waardoor één van beiden misschien toch in de woning kan blijven wonen.”