Aegon en ABN AMRO samen in Impact Equity Fund

01 juli 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

Aegon Asset Management en ABN AMRO gaan samenwerken ten behoeve van duurzaamheid. De twee financiële instellingen werken aan de ontwikkeling van het zogeheten Impact Equity Fund, waarbij zij klanten de mogelijkheid bieden tot behalen van zowel financieel rendement als een positieve invloed op mens en aarde.

Veel bedrijven begeven zich inmiddels op het pad der duurzaamheid. Sommige hebben daarbij al een voorsprong, simpelweg omdat ze er eerder mee begonnen zijn. Als deze bedrijven één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat alleen een gedeelde inspanning een succes kan maken van duurzaamheid. Want hoe duurzaam een onderneming ook is, alleen is maar alleen. 

Aegon Asset Management en ABN AMRO slaan mede daarom de handen ineen. Samen ontwikkelen zij momenteel het Impact Equity Fund. De naam verraadt het al, de investeringen die klanten via het fonds kunnen doen moeten ten goede komen aan mens en milieu. Dat kan op veel onderwerpen betrekking hebben, van eerlijke bedrijfsvoering tot dierenwelzijn. Is een bedrijf betrokken bij controversiële activiteiten? Dan is deze niet welkom. 

Goed doen met geld

“Onze klanten willen steeds vaker ‘goed doen’ met hun geld. Wij bieden ze al de mogelijkheid om duurzaam te beleggen. Meer dan de helft van onze nieuwe private banking-klanten kiest voor de duurzame optie. Dat is een geweldige ontwikkeling”, zegt Pieter van Mierlo, CEO van ABN AMRO Private Banking. “Sommige klanten willen met hun beleggingen nog meer impact hebben. We zijn daarom erg blij dat we samen met onze partner Aegon Asset Management een Impact Equity Fund gaan introduceren.”

Al in 2018 bleek uit onderzoek van ING en Nationale Nederlanden (NN) dat 73% van de Nederlanders bereid is om in te leveren op rendement als daar positieve impact tegenover staat. Onderzoek van vermogensbeheerder Schroders liet eenzelfde tendens zien. Het heeft zelfs geleid tot de nieuwe term ’impactbeleggen’. Dat ‘impactbeleggen’ niet altijd over rozen gaat, bleek uit een terugblik van ASN Bank op 2018 naar de prestaties van verschillende soorten aandelen, waaronder duurzame.  

Vooruitzichten gunstig

Dat er af en toe een minder jaar tussen zit is natuurlijk geen reden om dan maar te stoppen met impactbeleggen. De voortekenen voor de middellange en lange termijn worden immers steeds gunstiger, naarmate wet- en regelgeving steeds meer in het voordeel van duurzame bedrijven gaat werken. 

“Bij Aegon Asset Management zit verantwoord beleggen in ons DNA”, aldus Bas NieuweWeme, CEO van Aegon Asset Management. “We lopen al meer dan 30 jaar voorop in deze markt, sinds we ons eerste verantwoord beleggingsfonds lanceerden. We zijn trots dat we met ABN AMRO aan deze spannende nieuwe propositie voor ESG-impact kunnen samenwerken. Zo kunnen beleggers profiteren van onze rijke geschiedenis op dit gebied.”