Klanten BNP Paribas kunnen vingerafdruk gebruiken voor betaalkaart

30 juni 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Franse bank BNP Paribas begint in het najaar met de uitrol van de eerste tranche betaalkaarten waarbij klanten een betaling kunnen autoriseren met behulp van hun vingerafdruk. Het gaat in eerste instantie om maximaal 15.000 kaarten, gereserveerd voor Premier en Gold klanten van de Franse bank. 

De aloude pincode is stukje bij beetje aan het verdwijnen. De komst van contactloos betalen heeft het aantal fysiek ingetoetste pincodes gedecimeerd. Daar kwam mobiel betalen nog eens overheen, wat veelal met behulp van een vingerafdruk of gezichtsherkennig werkt. Maar betaalkaarten met hoogwaardige biometrische beveiliging, dat is nog geen gemeengoed ondanks proeftrajecten bij diverse banken. Dat wordt het voorlopig ook nog niet, maar BNP Paribas bereidt zich in elk geval voor op de start ervan.

Het idee is even simpel als complex. Autorisatie van een betaling geschiedt door het leggen van een vooraf ingestelde vinger op een vingerafdruksensor. Daar komt natuurlijk wel een stukje techniek bij kijken. Mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling is Fingerprint Cards, een Zweedse onderneming gespecialiseerd in biometrische systemen. BNP Paribas werkt voor het project verder samen met Gemalto, een eveneens Franse onderneming actief in de productie van betaalkaarten.

Een betaalkaart met vingerafdruksensor kan beschouwd worden als bijzonder veilig. Waar een reguliere pincode nog op diverse slinkse manieren kan worden ontfutseld, is dat met een vingerafdruk vrijwel onmogelijk. Een ander voordeel – wat vooral sinds enkele maanden bijzonder actueel is – is dat het niet langer nodig dat mensen een apparaat aanraken. Zolang er geen middel tegen corona is, blijft het voorkomen van besmettingen erg relevant.