Triodos Bank perkt hypothecaire leennormen in voor onzuinig huis

19 juni 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank koppelt per 1 augustus het maximale leenbedrag aan de energieprestaties van een woning. Dat betekent dat wanneer iemand een onzuinig huis op het oog heeft, deze persoon minder kan lenen. Het werkt echter ook de andere kant op, wie een energiezuinig huis op de korrel heeft kan juist extra en gunstig bijlenen. Het omslagpunt ligt energielabel C. Een label C of lager zorgt ervoor dat men straks bij Triodos Bank nog maar 90% van de waarde van het huis kan lenen. 

Energiekosten zijn voor iedereen een vast onderdeel van de maandelijkse uitgaven. Vanzelfsprekend kost een goed geïsoleerd rijtjeshuis met bijvoorbeeld vloerverwarming en dubbel glas gemiddeld een stuk minder dan een ouder vrijstaand huis met enkel glas en een houtkachel als verwarming. Daar zit natuurlijk nog een heleboel variatie tussenin, maar in de basis geldt dat een energiezuinig huis minder energiekosten met zich meebrengt.

Koppeling energielabel aan leenbedrag

Er zijn meerdere redenen waarom Triodos Bank nu de stap neemt van koppeling van de energieprestaties aan het maximale leenbedrag. In de eerste plaats is een logisch gevolg van hogere energiekosten dat er maandelijks minder overblijft om aan de hypotheeklasten te besteden. Met name voor mensen die maximaal lenen kan dat net het verschil zijn tussen wel of niet goed rond kunnen komen. 

Een tweede reden is dat energieverslindende huizen op den duur steeds minder waard worden. Dat heeft deels te maken met het hoge wooncomfort dat een zuinig huis biedt, maar ook omdat er aan een zuinig huis minder vertimmerd hoeft te worden. De populariteit van energiezuinige huizen groeit als gevolg en dat uit zich in de prijzen. Die ontwikkeling vindt ook in tegengestelde richting plaats. De populariteit en daarmee de prijzen van minder zuinige huizen raken steeds verder achterop.

Vanaf 1 augustus ligt de grens op energielabel C. Wie een woning met label C of lager wil kopen kan nog maar 90% van de getaxeerde waarde lenen, daar waar 100% de Nederlandse norm is. 

 

Een tijdje geleden gaf Jeroen Pels – directeur Hypotheken – in een interview al aan dat Triodos een aanjaagfunctie heeft in de hypotheek van de toekomst. Deze maatregel is alvast een stapje in die richting. “Door in de leenruimte rekening te houden met de energieprestaties hopen we nog meer mensen bewust te maken van het belang van verduurzaming en aan te zetten tot handelen.”

Hervorming leennormen nodig

“Maar we doen dit ook om overkreditering te voorkomen”, vervolgt Pels. “De maandlasten van een onzuinige woning zijn gewoon hoger, en zodra de energietransitie op gang komt zullen huizen met een slecht energielabel versneld worden afgewaardeerd. Juist voor deze huishoudens is het belangrijk dat er andere normen komen waar een impuls vanuit gaat om te verduurzamen. Anders krijgen zij later alsnog de rekening.”  

Triodos stelt bovendien dat hervorming nodig is met betrekking tot de huidige leennormen. Die houden volgens de bank te weinig rekening met stijgende energielasten. Pels: “Volgens de huidige op energieverbruik achterhaalde normen woont iedereen in een woning met energielabel C. Dus of je woning een hoge of lage energierekening heeft, het maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil.” Dat doet volgens Pels geen recht aan aan eigenaren van een zuinige woning en leidt tot overkreditering van eigenaren van een onzuinige woning.