Visa komt met betaalkaart van hergebruikt plastic

18 juni 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Creditcard-gigant Visa introduceert samen met CPI Card Group een nieuw type betaalkaart, gemaakt van hergebruikt plastic. De zogeheten Earthwise High Content Card bestaat volgens beide partijen voor 98% uit upcycled plastic, waarmee men een bijdrage wil leveren aan het terugdringen van het mondiale plasticverbruik. 

Het is niet voor het eerst dat financiële instellingen experimenteren met duurzame alternatieven voor de aloude plastic betaalpas. Een kleine twee jaar geleden lanceerde Triodos Bank zelfs al een biologisch afbreekbare betaalpas, gemaakt van onder meer maïszetmeel en suikerriet. Online banken Bunq, Revolut en N26 bieden bij sommige pakketten een metalen betaalpas, eveneens met het oog op minder plasticverbruik. 

Voor Visa is het de eerste keer dat ze zich op het pad van duurzame betaalkaarten begeven. Dat doet het Amerikaanse bedrijf samen met kaartaanbieder CPI Card Group, via een exclusieve samenwerking. Alle financiële instellingen die kaarten van Visa uitgeven krijgen de beschikking over de kaart. De kaart is bovendien zowel via insteken als contactloos te gebruiken. 

Visa en CPI spreken specifiek over upcycling, in plaats van recycling. Het idee achter upcycling is dat een bepaald product wordt omgevormd tot een compleet nieuw product. De kaart is gemaakt van rPETG, wat staat voor Recycled Polyethylene Terephthalate Glycol, een type kunststof. CPI voegt aan de nieuw ontstane kaart enkele niet-plastic componenten toe zoals de EMV-chip, antenne en kleefstoffen, waardoor het percentage dus op 98% uitkomt. 

Een reële vraag om te stellen is hoe zinvol het nog is om te investeren in nieuwe betaalkaarten. Een nieuwe onthulling levert weliswaar een pr-moment op dat ook zijn eigen waarde heeft, maar alles wijst erop dat de fysieke betaalkaart steeds minder relevant wordt. Betalen per smartphone of via allerhande wearables wordt immers steeds gebruikelijker, niet in de laatste door inspanningen van Visa zelf.