Triodos Bank Nederland zoekt nieuwe CEO

22 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Matthijs Bierman vertrekt per 1 oktober dit jaar als CEO van Triodos Bank Nederland. Bierman is dan 24 jaar in dienst geweest bij de in Zeist gevestigde bank. In die periode heeft hij Triodos zien uitgroeien van een niche-speler tot een bank die ook bij het grote publiek bekend is en dan vooral vanwege haar duurzame karakter. Bierman gaat verder als zelfstandige, met als specialisme bemiddelen in zakelijke conflicten. 

Matthijs Bierman is geleidelijk aan doorgegroeid binnen Triodos Bank. Hij begon 24 jaar terug als relatiemanager zakelijk in Nederland. Nadien spendeerde hij een aantal jaren in het Verenigd Koninkrijk, waar hij van directeur business banking de stap maakte tot managing director van de Britse arm van Triodos. Inmiddels 17 jaar geleden kwam hij terug naar Nederland, als eindverantwoordelijke voor Triodos Bank Nederland. En dat is hij nog steeds. Het is een opmerkelijk lange termijn in een dergelijke wereld en het zegt heel veel over het wederzijdse vertrouwen dat Bierman en Triodos in elkaar hebben. 

“In de 24 jaar dat ik voor Triodos Bank werk heb ik geen dag spijt gehad van mijn keuze”, stelt Bierman op de website van de bank. “Ik heb Triodos zien uitgroeien van een kleine eigenwijze spaarbank, naar een volwaardige retail bank die, gelukkig nog steeds op eigen wijze, laat zien dat duurzame impact en rendement uitstekend samengaan. Ik ben blij dat ik als bestuurslid van de Triodos Foundation verbonden blijf met het gedachtegoed en de mensen van Triodos.”

Het meest recente kunststukje en letterlijk één van de meest tastbare is de oplevering van het nieuwe remontabele kantoor van Triodos, gelegen tussen Driebergen en Zeist. Bierman speelde in het gehele ontwikkelingstraject een belangrijke rol, wat in de herfst van vorig jaar leidde tot de opening van één van de meest duurzaam gebouwde kantoorruimtes van Nederland. 

Triodos is ondertussen gestart met de zoektocht naar een nieuwe CEO voor de Nederlandse activiteiten. Dat zal nog niet meevallen, omdat Triodos niet alleen zoekt naar een goede bankier, maar zeker ook eentje met een goed ontwikkelde maatschappelijke antenne. “Onder zijn leiding ontwikkelde Triodos Bank Nederland zich verder tot de huidige omvang van circa 350 medewerkers, 350.000 klanten en een balans van 5 miljard euro (bij aantreden €400 miljoen, red.)”, zegt bestuurslid Jellie Banga. “Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan het publieke debat in Nederland en de sectoren waarin we actief zijn. Namens de Raad van Bestuur wil ik Matthijs zeer hartelijk bedanken voor de belangrijke bijdrage die hij de afgelopen 24 jaar heeft geleverd aan Triodos Bank.”