ABN AMRO stapt in Duits bankenplatfform

18 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO Ventures is onderdeel van een investeerdersconsortium dat in totaal €18,5 miljoen steekt in Penta. Penta is een Duits platform waarop midden- en kleinbedrijven in minder dan een kwartier zakelijke rekeningen kunnen openen. Via het platform zitten daaraan ook meteen boekhoudings- en administratiediensten gekoppeld. 

Tussen al het coronageweld door blijft het ook gewoon nodig om oog op de toekomst te houden. Immers, vroeg of laat zal de situatie weer normaliseren en op die momenten kan men de vruchten plukken van gericht investeringsbeleid, ook tijdens evident moeilijke periodes. ABN AMRO Ventures – voorheen het Digital Impact Fund genoemd – richt zijn pijlen deze keer op Penta, waarmee de bank zich actief richt op financiering van het midden- en kleinbedrijf.

Penta is voorlopig uitsluitend beschikbaar voor Duitse bedrijven. Dat kunnen eenmanszaken zijn, maar evengoed bv’s (GmbH’s) of naamloze vennootschappen (AG’s). Inmiddels telt het platform zo’n 16.000 klanten. Via Penta kunnen zij dus een rekening openen waarbij ze direct een Duitse IBAN krijgen en zijn er integratiemogelijkheden met bijvoorbeelding boekhoud- of andere financiële software. Klanten zijn vooral lovend over de eenvoud van bankieren via Penta en over de gebruiksvriendelijke digitale omgeving. 

Hoewel Penta in eerste instantie bedoeld is voor het Duitse bedrijfsleven denkt ABN AMRO vooral voordeel te kunnen halen uit de uitwisseling van informatie tussen Penta en de eigen digitale proposities voor het Nederlandse mkb. Daarbij doelt de bank met name op New10, de online zakelijk kredietverstrekker die in 2017 onder de eigen vleugels werd opgericht. “We investeren in Penta omdat we vertrouwen hebben in het dynamische en doorgewinterde managementteam, voor ons oude bekenden”, voegt Hugo Bongers toe, hoofd van ABN AMRO Ventures. “We staan achter hun visie om mkb’ers via bankdiensten te ondersteunen. In Duitsland speelt Penta een cruciale rol bij het van binnenuit transformeren van zakenbankieren.”

Heruitvinden zakelijk bankieren

Omgekeerd geldt voor Penta dat het kan profiteren van het netwerk van onder meer ABN AMRO en van het kapitaal dat binnen vloeit. Kapitaal waarmee Penta het platform verder kan ontwikkelen. “We zijn enorm blij met de steun van een grote en strategische partner als ABN AMRO Ventures voor onze visie: het opnieuw uitvinden van zakelijk bankieren voor kleine en middelgrote bedrijven. Het mkb is immers de motor van de binnenlandse economie. Onze benadering is om een platform voor mkb’ers te bouwen dat uitgaat van hun behoeften en echt alle diensten onder één dak biedt. Dit reikt veel verder dan bankieren”, aldus Marko Wenthin, CEO & medeoprichter van Penta.