Rabobank stapt in Oostenrijks fonds voor investeringen in fintech

26 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabo Frontier Ventures gaat samenwerken met Speedinvest, een in Wenen gevestigde investeerder in allerhande startups. Speedinvest heeft een nieuw investeringsfonds opgericht met een waarde van €175 miljoen – genaamd Si3 – waarmee het jonge bedrijven van groeikapitaal wil voorzien. Naast fintech richt Si3 zich ook op startups uit onder meer de softwaresector, de wetenschap en industriële innovatie. 

Speedinvest weet inmiddels aardig de weg te vinden in het Europese landschap van beloftevolle startups. De investeerder heeft kantoren in meerdere Europese steden van waaruit het de markt bedient. Vanuit die verschillende locaties wil Speedinvest via het nieuw opgezette investeringsfonds Si3 de komende jaren een portfolio opbouwen met daarin zo’n 80 tot 100 beloftevolle bedrijven, waaronder dus ook fintech-ondernemingen. Het is wederom een voorbeeld van een bank die actief de verbinding zoekt met de fintech-wereld.  

Rabobank prijst de reputatie die Speedinvest opgebouwd heeft binnen de Europese ‘early stage venture community’. Speedinvest onderhoudt het netwerk via een eigen platform, waarmee het bedrijven ondersteunt met advies, ondersteuning en een relevant netwerk. “We werken al een tijdje nauw samen met het team en geven hoog op van hun waardecreatie-benadering met behulp van uitgebreide ondersteuning. Die benadering ontsluit grote mogelijkheden. Om dat dan ook nog te doen op de schaal van Speedinvest maakt dat we in hen een unieke en waardevolle partner zien”, aldus Jeroen van Doornik, partner bij Rabo Frontier Ventures. 

Voor Rabobank is de investering een praktische uitwerking van een nieuwe strategie. Naast investeren vanuit een eigen fonds – Rabo Frontier Ventures – heeft de bank aangegeven ook te willen investeren in innovatie via andere fondsen. De samenwerking met Speedinvest onderschrijft dat streven. Het zorgt bovendien voor meer spreiding in het investeringspalet van de bank.