ABN AMRO eerste grootbank met 0,0% spaarrente voor kleine spaarders

14 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De kogel is door de kerk. ABN AMRO is de eerste Nederlandse grootbank die de spaarrente naar 0% brengt. Die maatregel heeft eerst en vooral betrekking op particuliere spaarders. Tot spaarsaldi van €2,5 miljoen wordt het rentepercentage 0, over alles daarboven moeten spaarders 0,5% rente gaan betalen. Het nieuwe spaarregime geldt vanaf april. 

De maatregel van ABN AMRO heeft natuurlijk alles te maken met de aanhoudend lage rentestanden. Deze zweven al enkele jaren rond het nulpunt en banken zelf moeten al enige tijd betalen als ze overtollig kasgeld ‘s nachts bij de ECB stallen. Om dat verlies op te vangen is de rente de afgelopen jaren gedaald tot nagenoeg nul. ABN AMRO zat al enige tijd op 0,01%, maar gaat nu echt naar nul.  

In de basis is het een symbolische maatregel, want het verschil tussen 0,01% en 0,0% is te verwaarlozen. Het moet al om fikse spaarsaldi gaan wil het in iemands portemonnee verschil maken. Ter vergelijking, iemand met een spaarsaldo van €100.000 bouwt bij 0,01% rente een bedrag van €10 per jaar op. Twee koffie bij Starbucks en het is al op. Het merendeel van de Nederlanders komt bij lange na niet aan een dergelijk spaarsaldo, dus daar is het verschil nog kleiner. 

Klanten van ABN AMRO worden vanaf vandaag geïnformeerd over de maatregel. Er gaan verschillende regimes gelden voor verschillende groepen klanten. Tot €100.000 blijven klanten gevrijwaard van negatieve rente, zo beloofde de bank enige tijd terug plechtig. Dat zijn 95% van het totale aantal spaarders, maar wel slechts 40% van de totale deposito’s. Voor de groep tussen een ton en €2,5 miljoen geldt dat voorlopig ook, al heeft ABN AMRO daarover geen beloftes gedaan. Voor alle saldi van particulieren én zakelijke klanten boven de €2,5 miljoen gaat een rente van -0,5% gelden. Iemand die daar bijvoorbeeld een miljoen boven zit betaalt jaarlijks €5.000 aan de bank.  

Gevolgen

Wat de gevolgen gaan zijn voor ABN AMRO is nog even afwachten. Het was een kwestie van tijd dat één van de grootbanken deze stap als eerste zou nemen en het is ABN AMRO geworden. Het levert een tikje op voor de reputatie, op sociale media roert men zich al en zijn de eerste oproepen tot een boycot alweer gesignaleerd. Zodra de storm weer is gaan liggen zullen deze personen zich echter realiseren dat het elders weinig beter is en dat het simpelweg de economische realiteit is. 

Interessant is ook of er een kapitaalvlucht gaat komen van spaarders die meer dan €2,5 miljoen op de bank hebben staan. Deze groep gaat zoals gezegd negatieve rente betalen over elke euro boven de gestelde grens. De kans bestaat dat ze geld gaan spreiden over meerdere banken, om maar onder de grens van rente betalen te blijven. ABN AMRO geeft aan dat af te moeten wachten. 

Andere banken

Rabobank en ING houden zich enigszins op de vlakte over de maatregel. De eerste heeft aangegeven niet te kunnen uitsluiten dat ze deze stap gaan volgen en de tweede wil in het geheel geen uitspraken doen over het toekomstige rentebeleid. De Volksbank heeft beloofd de rente voor spaarders met saldi tot €25.000 niet onder de 0,01% te laten zakken en tot €100.000 niet onder de 0%. Ook hier geldt echter weer dat het om niet meer dan euro’s gaat.