Geen negatieve spaarrente voor particulieren bij ABN AMRO

14 november 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO stelt bij monde van topman Kees van Dijkhuizen dat particuliere spaarders niet hoeven te vrezen voor een negatieve rente. In elk geval tot saldi van €100.000 blijft de bank rente betalen, zij het een summiere 0,01%. Van Dijkhuizen haalde het onderwerp aan tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gistermorgen. Grote zakelijke en private banking-klanten wordt inmiddels wel negatieve rente gerekend.

De kwestie of banken wel of geen negatieve rente gaan rekenen aan spaarders speelt al enige tijd. Er is zelfs al geopperd dat er een verbod op negatieve spaarrente moet komen, een voorstel dat bij het kabinet weinig weerklank vindt. Als grote bank worstelt ABN AMRO ook met deze vraag. Waar de bank negatieve rente rekent aan grote zakelijke klanten en private banking-klanten, belooft de bank dat niet te gaan doen aan particuliere spaarders tot een saldo van €100.000.

Het zou vooral een psychologische grens zijn die eventueel doorbroken wordt. Want in alle realiteit, het verschil tussen bijvoorbeeld 0,01% en -0,01% is minimaal en afgezet tegen de inflatie is er in beide gevallen sprake van verdamping. Wel kan het de deur openzetten om nog verder de min in te gaan. Toch vond Van Dijkhuizen de presentatie van de kwartaalcijfers een geschikt moment om er nader op in te gaan. “We hebben besloten geen negatieve rente in rekening te brengen voor tegoeden tot EUR 100.000. Deze toezegging betekent dat ongeveer 95% van onze klanten, goed voor circa 40% van ons depositobestand, wordt gevrijwaard van negatieve rente.” 

Gemengd kwartaal

Wat betreft de kwartaalcijfers, Van Dijkhuizen spreekt van een gemengd kwartaal. De netto winst kwam uit op €558 miljoen, wat neerkomt op een daling van 24% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook de cost/income ratio, het rendement op eigen vermogen en de kapitaalpositie laten minnetjes zien. Desalniettemin spreekt de bank van een solide resultaat. 

Uiteraard kon een nadere toelichting over het witwasonderzoek niet ontbreken. Van Dijkhuizen: “Het is onzeker wanneer het onderzoek zal zijn afgerond en wat de uitkomst zal zijn. ABN AMRO werkt volledig mee aan het onderzoek. We hebben ons plan voor de versterking van onze basis voor opsporing van financiële criminaliteit (DFC) en herstel van tekortkomingen verder uitgewerkt, en ons plan vergeleken met best practises op basis van een uitgebreide review door een onafhankelijke deskundige. In het komende kwartaal informeren wij u verder over onze plannen.”

ING en Rabobank behoudend

Als ABN AMRO iets doet is het vaak al snel de vraag wat de andere grootbanken doen. Waar ABN AMRO klare wijn schenkt met betrekking tot de rente houden ING en Rabobank zich een beetje op de vlakte. Beide banken geven aan niet de intentie hebben om spaarders te laten betalen om geld bij hen te stallen. Aan de andere kant willen ze geen harde beloftes doen over de toekomst.