40% Nederlanders heeft te weinig financiële buffer

11 juni 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Uit onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders blijkt dat vier op de tien onvoldoende financiële buffer heeft om tegenslagen op te vangen. Bijna drie kwart (72%) geeft wel aan voldoening te halen uit sparen en ruim een derde lukt dat ook goed. Het voornaamste spaardoel? Het opbouwen van een financiële buffer.

Nederlanders noemen zichzelf graag een spaarzaam volkje. Het is bijna een historisch cliché. In 2017 bezaten Nederlanders gemiddeld €340 miljard aan spaargeld. Vanzelfsprekend is dat totale spaartegoed niet gelijk verdeeld. Uit onderzoek van Savedo - online financiële marktplaats voor spaardeposito’s - blijkt dat 40% van de Nederlanders onvoldoende financiële buffer heeft, hoewel het voor 53% van de ondervraagden het belangrijkste spaardoel is. 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder iets meer dan 1.000 Nederlanders. Van de ondervraagden geeft ongeveer een kwart (26%) aan zich wel eens te schamen voor het niet hebben van spaartegoed. Er is een duidelijke trend zichtbaar als die schaamte wordt afgezet tegen de leeftijd. Hoe ouder mensen worden, hoe minder vaak ze zich schamen voor het niet hebben van spaargeld. Dat komt eerst en vooral door het simpele feit dat ouderen vaker een spaarrekening hebben om op terug te vallen. Van de 60-plussers geeft 58% aan over een goede financiële buffer te beschikken.

Ruim helft Nederlanders spaart voor hebben financiële buffer

Het is voor alle generaties goed om een financiële buffer te hebben. Huishoudelijke apparatuur kan stuk gaan, de autoreparatie valt duurder uit dan verwacht, er zijn talloze voorbeelden te bedenken. Toch lukt het met name jongeren lang niet altijd om ook daadwerkelijk een buffer op te bouwen. Ze staan aan het begin van hun carrière, hebben net kinderen gekregen en momenteel geldt dat ze op de woningmarkt tussen wal en schip dreigen te vallen, waardoor sparen een opgave wordt.

Lage spaarrente

Consumenten die het wel lukt om te sparen zullen allesbehalve vrolijk worden als ze kijken naar het spaarrendement op hun rekening. De meeste partijen zitten onder de 1% rente. Dat schiet natuurlijk niet op, maar tegelijkertijd vinden ze beleggen of investeren in cryptovaluta te risicovol. Een beetje extra rente zou daarom welkom zijn. Savedo springt hierop in en biedt verschillende termijn- en spaardeposito’s met variërende looptijden en aantrekkelijke rentetarieven van partnerbanken in geheel Europa, waar spaarders zonder veel gedoe een depositorekening kunnen openen.

Moeite buffer op te bouwen

Christian Tiessen, Managing Director en oprichter van Savedo zegt: “Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen wel willen sparen, maar toch moeite hebben om daadwerkelijk een financiële buffer op te bouwen. Een depositospaarrekening, waarbij spaargeld voor een bepaalde periode vaststaat, kan hierbij helpen. Zo bouw je automatisch een buffer op en profiteer je bij dit soort rekeningen vaak van een hogere rente. Het vakantiegeld dat in mei gestort is, kan hiervoor een goede start zijn!”