Creatieve oplossing bonusinperking door RBS

01 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door de strengere bonus wet- en regelgeving in de Europese bankensector krijgen banken vanaf 2015 te maken met beperkingen in hun bonusregelingen. Volgens diverse onderzoeken, waaronder door Towers Watson en Mercer, gaan veel banken gaan hierdoor op zoek naar oplossingen om deze bonusinperking te omzeilen. Zo ook Royal Bank of Scotland (RBS), die een methode heeft ontdekt om toch hoge bonussen te kunnen blijven uitbetalen.

Vanaf begin volgend jaar zullen de nieuwe Europese bonusregels van kracht zijn. In de nieuwe regels zal het niet langer mogelijk zijn voor banken om bonussen uit te betalen die hoger liggen dan een jaarsalaris. Voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector wordt een eventuele bonus per 2015 zelfs gemaximeerd op 20% van de vaste beloning. Met deze wet krijgt Nederland het strengste bonusbeleid van Europa.

strengste bonusbeleid van Europa - RBS

RBS
De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft volgens The Sunday Times een methode ontdekt om hun topmanagers toch hoge bonusbedragen uit te kunnen keren. In eerste instantie wilde RBS bij zijn aandeelhouders voorstellen om 200% van het jaar salaris te mogen uitbetalen. Naar verwachting zou de Britse regering dit echter niet accepteren, en trok RBS dit plan terug. Nu wil RBS bonusbedragen ter waarde van 1 jaarsalaris standaard gaan uitbetalen, onafhankelijk van de financiële resultaten van RBS. 

Hoe deze plannen zullen vallen bij het Britse publiek valt nog maar te bezien. RBS kampt namelijk al langere tijd met slechte resultaten. Zo bleek begin dit jaar dat de rekening van de crisis voor RBS was opgelopen in 2013 tot ruim €9 miljard. Voor topman Ross McEwan betekenen de voorgestelde plannen een jaarlijkse bonus van €1 miljoen pond. Of hij deze net als Stephen Hester, die zijn bonus vier jaren lang door politieke kritiek niet aannam, zal weigeren zal nog moeten blijken.