RBS: Rekening van de crisis nog hoger dan verwacht

29 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Bij de Britse staatsbank Royal Bank of Scotland (RBS) loopt de rekening over 2013 in verband met de opschoning van de erfenis uit het verleden op tot bijna €9 miljard. Topman Ross McEwan van de bank vestigt de aandacht erop dat sommige problemen ‘nu pas helder aan de oppervlakte beginnen te komen’. Volgens McEwan komt dat door de buitensporige omvang en het buitensporige karakter van de problemen als gevolg van verkeerde beslissingen en gedragingen vóór de crisis. 

Verlies nog groter dan verwacht

In een kort activiteitenverslag over het boekjaar 2013 waarschuwt Royal Bank of Scotland (RBS) dat de verliezen nog hoger zijn dan verwacht. In november van het afgelopen jaar had de bank al bekend gemaakt dat de oprichting van een aparte ‘bad bank’ voor de meest giftige onderdelen van de portefeuille zo’n 4 à 5 miljard pond (= €4,8 à €5,5 miljard) zou kosten. Nu komt daar nog eens bijna 2,9 miljard pond bij. Dat brengt de totale rekening voor de opschoning van de erfenis van de crisis over 2013 op een bedrag van 7,3 miljard pond (= €8,8 miljard). Alles bij elkaar wordt nu langzamerhand duidelijk  hoe fors Royal Bank of Scotland(RBS) betaalt voor de wanpraktijken van vóór de crisis.

Rechtzaken en schadeclaims

Voor rechtzaken en schadeclaims rond de verkoop van herverpakte rommelhypotheken zet Royal Bank of Scotland (RBS) 1,9 miljard pond opzij. De bank verkocht tussen 2005 en 2007 voor in totaal 55 miljard pond aan dergelijke producten waarbij Royal Bank of Scotland (RBS) kopers een te rooskleurig beeld zou hebben geschetst. Net als andere Britse grootbanken heeft Royal Bank of Scotland (RBS) jarenlang klanten misleid door ze veel te dure verzekeringen (Payment Protection Insurance) te verkopen. Consumentenorganisaties ontdekten dat banken slechts 15% van de geïnde premies effectief moesten uitbetalen. De afwikkeling hiervan kost de bank 465 miljoen pond extra. Verder kost de afwikkeling van allerhande complexe rentederivaten Royal Bank of Scotland 500 miljoen pond meer dan verwacht.

RBS kondigt monster verlies aan

RBS crisisrekening 2013

  • Bad bank: 4,5 miljard pond
  • Rommelhypotheken: 1,9 miljard pond
  • Rentederivaten: 500 miljoen pond
  • PPI schandaal: 465 miljoen pond

Beeld bevestigt visie Mervyn King

Deze verliezen bevestigen nog eens de visie van Mervyn King, voormalig gouverneur van de Bank of England. King waarschuwde vorig jaar vlak voor zijn afscheid dat het onzin is om te denken dat de Britse Belastingbetaler de 45 miljard die de bank van de ondergang redde, ooit volledig terug zien. De Britse minister van Financiën George Osborne hoopt een deel van het staatsbelang van 82% in de bank later dit jaar op de beurs te kunnen verkopen. Dat lijkt nu een zware opgave te worden.

Opschoning grootse operatie

McEwan benadrukt dat Royal Bank of Scotland (RBS) op het hoogtepunt van de bankencrisis de grootste bank ter wereld was. Daarom is de opschoning van de bank van eenzelfde grote orde. “Door de omvang van de slechte beslissingen tijdens die periode, beginnen sommige problemen nu pas aan de oppervlakte te komen. Het goede nieuws is dat we nu een veel sterkere bank zijn die deze kosten kan beheren, terwijl we onze klanten blijven steunen”, zegt McEwan.