Rabo Foundation bestaat 45 jaar

25 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorige week donderdag vierde Rabobank het 45-jarig bestaan van de Rabo Foundation. Via de Foundation investeert Rabobank in duurzame ontwikkeling en financiële inclusie, kortom financiële zelfredzaamheid. Dat doet het vooral in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, maar ook in Nederland. Het fonds investeert jaarlijks zo’n €35 miljoen. 

Drie medewerkers en ƒ900.000. Daarmee begon de Rabo Foundation in 1974, toen nog onder de noemer Stichting Steun door Rabobanken (SSR). De aandacht van de Rabo Foundation lag al vanaf het prille begin op kwetsbare boeren in ontwikkelingslanden, maar ook op Nederlanders voor wie financiële zelfredzaamheid geen vanzelfsprekend was of is.

Samen sterk

“Samen sta je sterk: deze coöperatieve gedachte van Rabobank is ook het idee achter de Rabo Foundation”, vertelt Pim Mol, directeur van de Rabo Foundation. “Door te investeren in zelfredzaamheid helpen wij de levens te verbeteren van kleine boeren in het buitenland en kwetsbare bevolkingsgroepen in Nederland. Want meer financiële onafhankelijkheid kan trapsgewijze effecten hebben, waaronder lokale economische ontwikkeling, sociaal welzijn en positieve milieuresultaten. In ontwikkelingslanden worden kleinschalige boeren vaak als ‘unbankable’ beschouwd. Ze vormen een te groot risico voor een traditionele bank om ze als klant aan te nemen. Als wij ze een lening geven, kunnen ze na verloop van tijd onafhankelijk worden en uiteindelijk bankplichtig worden in hun eigen land. 

Miljoenen kleine agrarische bedrijven zijn in de loop van 45 jaar geholpen met financiering en met kennis. Twee hulpmiddelen waarmee ze kunnen investeren in voedselproductie. De zeis snijdt wat dat betreft aan twee kanten. Enerzijds hebben boeren daardoor veelal zelf een betere financiële positie en anderzijds draagt hun verbeterde voedselproductie bij aan een betere lokale voedselvoorziening. Een recent voorbeeld van zo’n samenwerking is de samenwerking tussen Rabobank en Banco Pichincha uit Ecuador. 

Ook in Nederland

Niet alleen in den verre vreemde is de Rabo Foundation actief. Ook in Nederland zelf voert de Foundation projecten uit. Bijvoorbeeld door te investeren in sociale ondernemingen en organisaties bij het vergroten van financiële geletterdheid en de toegang tot de arbeidsmarkt. Mol: "Een stabiele financiële situatie heeft een enorme impact op het welzijn en het leven van een persoon", vervolgt Mol. “Voor veel Nederlanders is financiële zelfredzaamheid niet vanzelfsprekend. We gebruiken ons netwerk om met verschillende partijen samen te werken aan dit onderwerp.”