Rabobank partnert met Banco Pichincha voor agriculturele ontwikkeling in Ecuador

28 oktober 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank sluit een strategische samenwerking met Banco Pichincha uit Ecuador. De samenwerking richt zich op de ontwikkeling van de lokale landbouwsector en versterking van de Food & Agri-positie van Banco Pichincha in Ecuador. De bank profiteert tevens van nieuwe expertise op het vlak van digitalisering. 

Banco Pichincha is de grootste bank van Ecuador en bestaat al sinds 1906. Het balanstotaal schommelt rond de $10 miljard, waarmee het in Nederland overeenkomt met bijvoorbeeld Triodos. De bank is vooral actief in Zuid-Amerika, maar ook in Spanje zijn meerdere vestigingen te vinden. Op de thuismarkt wil Banco Pichincha zich verder ontwikkelen als Food & Agri-bank, waarbij het gebruik wil maken van de agriculturele expertise die Rabobank in de loop van zijn bestaan heeft opgebouwd.

Rabo Partnerships

De samenwerking loopt via Rabo Partnerships, een onderdeel van de bank dat vooral actief is in Afrika en Zuid-Amerika. Daar werkt Rabobank aan de ontwikkeling van inclusieve financiële systemen voor de lange termijn, onder meer door samen te werken met financiële spelers met sterke lokale wortels.  

“De strategische samenwerking met Rabobank versterkt onze bijdrage aan de economische ontwikkeling van landelijke gebieden, vooral op het vlak van microfinanciering. Met een bredere basis verwachten we een sterke financiële speler te worden die sleutelbedrijven in de landbouwketen kan ondersteunen”, aldus Antonio Acosta, bestuursvoorzitter van Banco Pichincha. “Daarmee dragen we bij aan een betere internationale concurrentiepositie. Het is een doelstelling waar ons senior management helemaal achter staat en een verantwoordelijkheid die past bij de grootste en oudste bank van Ecuador.”

Met betrekking tot digitalisering heeft Banco Pichincha een mobiele app gelanceerd, ter ondersteuning van microfinancieringsprocessen. De data die deze app genereert draagt bij aan het kunnen opstellen van een overzichtelijk risicoprofiel voor de F&A-sector. Met dank aan Rabobank kan Banco Pichincha zijn medewerkers opleiden op het vlak van kredietbeoordeling en -toewijzing. 

Onbenut potentieel ontsluiten

Voor Rabobank past deze samenwerking uitstekend binnen de ‘Banking for Food’ strategie, gericht op de ontwikkeling van een toekomstbestendige voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking. Het landbouwkundig potentieel in opkomende markten is volgens Rabobank significant. Latijns-Amerika bijvoorbeeld is een belangrijke netto exporteur van landbouwgoederen, goed voor 16% van de totale mondiale landbouwexport en voor 4% van de mondiale landbouwimport. “Om onbenut potentieel voor toekomstige voedselproductie te ontsluiten, streeft Rabobank naar de ondersteuning van financiële instellingen en andere spelers in de internationale landbouwwaardeketen. Zodat ze productiever worden, efficiënter en duurzamer”, zegt Marianne Schoemaker, managing director van Rabo Partnerships.

Ontwikkeling van de Ecuadoriaanse landbouwsector draagt inherent bij aan groei van de nationale economie. Die economie is tot op heden vooral gebaseerd op winning en export van natuurlijke grondstoffen. “Hoewel ons land een enorm en divers agricultureel potentieel heeft, wordt slechts 8,1% van het BNP door de landbouwsector gegenereerd.”