ING wint Payments Award met financieel huishoudboekje Yolt

20 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De app Yolt is recent bekroond tot beste keus in de categorie Personal Finance tijdens de uitreiking van de Payments Awards. Yolt komt rechtstreeks voort uit de fintech-vijver van ING en markeerde de terugkeer van de oranje bank op de Britse consumentenmarkt. Via Yolt hebben gebruikers op één locatie inzicht in al hun rekeningen bij verschillende banken, indien zij die hebben. Daarnaast werkt Yolt als een budgetmanagement-hulp, die voorrekent hoeveel er in een maand vrij te besteden is. 

De Payments Awards in het Marriott in Londen waren toe aan hun zevende uitvoering. Ten tijde van de eerste editie was de betaalmarkt nog relatief eenvoudig en onvolwassen. In de eerste plaats omdat de smartphone nog lang niet zo dominant was als vandaag de dag, ten tweede omdat banken niet verplicht waren om koppelingen te bieden aan derde partijen. Dat veranderde met de aanname van PSD2 in het Europees Parlement in 2015, waarna de wet in Nederland in dit jaar in werking trad. 

Sinds 2017

In de afgelopen jaren heeft de markt een veelvoud aan financiële apps mogen verwelkomen. In 2017 lanceerde ING in het Verenigd Koninkrijk de app Yolt. Het VK was het continent iets vooruit wat betreft PSD2, in de vorm van het Open Banking-ecosysteem, een overeenkomst tussen de negen grootste banken van het VK. Hoewel een innovatie van ING opereert Yolt als zelfstandig bedrijf op de Britse markt.

Yolt maakt optimaal gebruik van PSD2 en Open Banking, op de manier waarop het bedoeld is. Namelijk te communiceren met systemen van andere financiële partijen en het leven van de consument te vereenvoudigen. Met Yolt kunnen gebruikers rekeningen toevoegen van verschillende banken waar zij klant zijn. Zodoende is het niet nodig om bijvoorbeeld drie verschillende apps te gebruiken. Inmiddels komen ook banken zelf met zulke opties, waarbij het interessant wordt om te zien wie klanten het best aan zich weet te binden: de ene bank, de andere bank of een derde partij zoals Yolt.  

Inzicht in maandelijks budget

Naast het bieden van overzicht biedt Yolt ook inzicht, meer specifiek in het bestedingsbudget van individuen. Ook daar komen PSD2 en Open Banking om de hoek kijken. Via koppelingen tussen Yolt en banken heeft Yolt de beschikking over transactiegegevens van gebruikers. Op basis daarvan geeft Yolt aan hoeveel geld er maandelijks gaat naar bepaalde vaste posten, zoals huur, boodschappen of abonnementen, en hoeveel er nog vrij te besteden is. 

Met de onderscheiding voor beste Personal Finance-oplossing mogen ING en het team van Yolt tevreden zijn over wat tot op heden bereikt is. Yolt nam in deze categorie de maat van concurrenten Curve en Moneyhub.