PSD2 formeel van kracht

19 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Vanaf vandaag is de nieuwe Europese betaalrichtlijn officieel van kracht. Daarmee is Nederland het laatste Europese land dat PSD2 implementeert. Voor banken en fintechs betekent het een nieuwe fase in hun bestaan, met nieuwe kansen, nieuwe toepassingen en tot nog toe onbekende mogelijkheden.

Het heeft even mogen duren, maar vandaag is het zover. Ook in Nederland is PSD2 nu officieel van kracht. De nieuwe Europese betaalrichtlijn die banken en andere financiële instellingen verplicht om transactiegegevens te delen met derde partijen mits - en dat is een hele belangrijke mits - de consument daar goedkeuring voor gegeven heeft. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde partijen bij De Nederlandsche Bank een vergunning aanvragen.

Innovatie aanwakkeren

In de basis is PSD2 een goede manier om innovatie aan te wakkeren op een speelveld waar tot nog toe enkel financiële reuzen de dienst uitmaakten. PSD2 moet zorgen voor meer digitaal gemak bij consumenten. Een sprekend en veelgebruikt voorbeeld is de mogelijkheid om vanuit de ene bankieren app het beheer van de rekening van een andere bank te doen. Waar de verschillende apps nu nog allemaal aparte eilandjes zijn is het idee dat het aantal gebruikte apps minder wordt, omdat ze meer mogelijkheden gaan bieden en gaan overlappen. Daarbij ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor betalen, ook omdat het aantal aanbieders van betaaldiensten zal gaan toenemen. Dat druist wellicht wat in tegen het idee van minder apps, maar mettertijd zullen minder succesvolle bedrijven en afgeleide apps vermoedelijk noodgedwongen de concurrentiestrijd staken.  

PSD2 formeel van kracht

PSD2 had eigenlijk al meer dan een jaar geleden ingevoerd moeten zijn, op 13 januari 2018 om precies te zijn. Om verschillende redenen is dat niet gelukt en daarmee is Nederland uiteindelijk het laatste land dat PSD2 formeel implementeert. Onze oosterburen bijvoorbeeld hebben inmiddels al wat praktijkervaring opgebouwd. Met name over het toezicht is wat af gediscussieerd, vooral vanwege het gefragmenteerde karakter. Het toezicht is verdeeld over vier partijen: De Nederlandsche Bank (DNB), Autoriteit Financiële Markten (AFM), Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op papier is alles goed afgestemd, de praktijk moet gaan uitwijzen of de werkzaamheden niet gaan overlappen of dat er vacuüms ontstaan omdat de ene partij denkt dat de ander het toezicht verzorgt.

Gerelateerd:
PSD2 - onbekend maakt voorlopig nog onbemind
Rabobank blikt vooruit op PSD2
Spaarrekeningen en PSD2, wel of geen toegang voor nieuwkomers?