EIB investeert vanaf eind 2021 geen euro meer in fossiele brandstoffen

18 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De Europese Investeringsbank (EIB) stopt per eind 2021 met investeren in projecten waarin fossiele brandstoffen een rol spelen. De bank - waarvan de aandelen in handen zijn van lidstaten van de Europese Unie - wil vanaf dan alleen nog investeren in projecten die klimaatverandering aanpakken.

De EIB moet sterk vergroenen, zo was de wens van Ursula von der Leyen, de nieuwbakken voorzitter van de Europese Commissie, afgelopen juni. De aandacht voor investeringen zou grotendeels moeten liggen op het klimaat, waarbij de term ‘klimaatbank’ al snel viel. Het komt zelden voor dat de belangen binnen de EU op één lijn liggen en ook hier was dat het geval. Toch is er een overeenkomst gesloten die stelt dat de EIB vanaf eind 2021 geen geld meer steekt in projecten waarin fossiele brandstoffen een rol spelen. 

Onenigheid onder lidstaten

Als het aan de EIB en topman Werner Hoyer had gelegen, dan was begin 2021 al het startpunt voor deze beleidswijziging geweest. Daar was een aantal lidstaten het echter niet mee eens, waaronder Duitsland en diverse Zuid- en Oost-Europese landen. Vooral met betrekking tot aardgas, wat een relatief schone vorm van fossiele brandstof is, zouden deze landen liever een iets langere afschaffingstermijn zien. Ze vrezen het gebrek aan voldoende schone alternatieven zonder dat de industrie stil zou vallen. 

Inmiddels is er dus wel witte rook, met eind 2021 als compromis. Hoewel hij het dus liever eerder had gezien is topman Hoyer tevreden met de afspraak. “Ik wil EU-lidstaten bedanken voor hun medewerking. Klimaat is de hoogste prioriteit op de politieke agenda in deze tijd. Wetenschappers stellen dat als we niets doen de temperatuur aan het einde van de eeuw met 3°C a 4°C zal toenemen." Hoyer zette die stelling kracht bij door in een recent interview met zakenkrant FD te wijzen op het overtreffen van de eigen interne doelstelling van 25% van het totale leenvolume aan duurzame projecten. In totaal wil de EIB tussen 2021 en 2030 voor €1000 miljard aan klimaatvriendelijke investeringen voorzien.

De EIB, gevestigd in Luxemburg, leent jaarlijks ruim €60 miljard uit, waarvan het overgrote deel naar projecten binnen de EU gaat. Het liefst naar klimaatvriendelijke projecten, maar  voorbeelden van investeringen waar nog wél een fossiele brandstof-component inzit zijn er voldoende. De Nederlandse Gasunie bijvoorbeeld kreeg dit jaar een lening van €240 miljoen, er ging €700 miljoen naar een gaspijpleiding door Albanië, Griekenland en Italië en een Iers gasnetwerk ontving €100 miljoen.