ING en Europese Investeringsbank bieden mkb voor €700 miljoen goedkope leningen

11 december 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

ING en de Europese Investeringsbank (EIB) trekken samen op om door de coronacrisis getroffen ondernemers te helpen wederopbouwen. Onderdeel van het pakket is dat de EIB een garantie geeft op €800 miljoen aan bestaande leningen van ING. ING gaat op zijn beurt voor €1,1 miljard uitlenen aan ondernemers, waarvan €700 miljoen met een extra lage rente.

De coronacrisis vormt voor bedrijven een stresstest waar niemand rekening mee had durven houden. Met name in het midden- en kleinbedrijf is veel economische schade. Voor sommige ondernemers was de coronacrisis misschien het laatste zetje, maar een groot aantal bedrijven is in de kern gewoon gezond. ING en de Europese Investeringsbank (EIB) willen deze groep met goedkope leningen stimuleren zichzelf uit de coronacrisis te katapulteren. 

Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog klonk de term ‘wederopbouw’ vaak. Het is voor het eerste sinds die periode dat de economie zo’n geweldige dreun heeft gehad en veel zal straks opnieuw in het teken staan van wederopbouw. Daarvoor is wel financiële steun nodig. ING geeft aan voor €1,1 miljard aan leningen toe te kennen aan in de kern gezonde mkb-bedrijven, waarvan €700 miljoen tegen een extra lage rente. 

“We zijn zeer verheugd met de aankondiging van deze baanbrekende en omvangrijke transactie met de EIB en de EIF*, met steun van de EU”, zegt Ruud van Dusschoten, CEO van ING Nederland. “In de volgende fase van de Covid-19 crisis is het van extra belang om financieel en economisch gezonde Nederlandse bedrijven in staat stellen opnieuw te gaan investeren en te zoeken naar nieuwe groeimogelijkheden.”

De oranje bank trekt hiervoor dus samen op met de EIB. De EIB is onderdeel van de EU en investeert onder meer in economische ontwikkeling binnen het statengezelschap. Het is niet heel vaak dat de EIB zich ook in Nederland doet gelden, wat alles te maken heeft met het hoge welvaartsniveau in den lande. Vanwege het zeer veilige karakter van de nutsbank kan de EIB tegen erg gunstige tarieven geld lenen op de kapitaalmarkten. 

Wirtschaftswunder?

Alain Godard is CEO van het EIF en voegt hieraan toe: “Dit toont aan dat Europa er is als de situatie daarom vraagt. Het EIF en de EIB hebben veel werk verzet om fondsen te mobiliseren en intermediairs zoals ING in staat te stellen nieuwe leningen uit te vaardigen tijdens de Covid-19 pandemie.” 

Kijkend naar de krimp van de economie zal deze injectie alleen niet voldoende zijn. Maar het vormt wel een startsein waarop banken en bedrijven weer vooruit beginnen te kijken en toe kunnen werken naar een nieuw ‘Wirtschaftswunder’, nog zo’n mooie term van kort na de Tweede Wereldoorlog. 

* EIF staat voor Europees Investeringsfonds, in 1994 opgericht ter ondersteuning van kleine ondernemingen. De EIB is grootaandeelhouder van het EIF.