ING en Europese Investeringsbank maken zich op voor negende verduurzamings investeringsronde

25 juli 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

ING en de Europese Investeringsbank hebben hun langlopende samenwerking verder geïntensiveerd. Het duo stelt ruim €600 miljoen beschikbaar voor nieuwe leningen en leases aan mkb- en middelgrote ondernemingen in de Benelux. De helft van dit bedrag gaat naar zakelijke klanten van de oranjebank in Nederland; de andere helft naar zakelijke klanten in België en Luxemburg.

Het is alweer de achtste transactie die de Europese Investeringsbank (EIB) en ING sinds 2009 op de mat leggen. De Europese stimuleringsbank leent €300 miljoen aan ING, die eenzelfde bedrag inlegt, zodat er in totaal €600 miljoen aan nieuwe financieringen kan worden verstrekt aan ondernemers voor duurzame investeringen. Door de lening van de EIB, kan de oranjebank op zijn beurt leningen en leases tegen een lager rentetarief verstrekken.

Via de zeven eerdere programma’s sinds 2009 hebben in totaal zo’n 3.000 ondernemingen financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden ontvangen voor een totaalbedrag van €1,85 miljard.

ING en Europese Investeringsbank maken zich op voor negende verduurzamings investeringsronde

“Door de samenwerking met de Europese Investeringsbank kunnen wij bedrijfsfinancieringen aanbieden met een aantrekkelijke rentekorting voor investeringen met een positief effect op klimaat en milieu”, legt Laurens de Vos (Directeur Business Banking van ING Nederland) uit. “Dit kan bedrijven stimuleren voor de duurzame investering te kiezen.”

Uit onderzoek van ING zou blijken dat Nederlandse bedrijven sneller zouden willen verduurzamen. “Wij willen hen daar als bank graag in stimuleren door dit te financieren”, vervolgt De Vos. “De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij.”

Steun en aanmoedigen

“Het is inmiddels bijna iedereen wel duidelijk dat verduurzamen een must is”, vult EIB-vicepresident Kris Peeters zijn collega aan. “Als klimaatbank van Europa en ook in het kader van de European Green Deal, wil de EIB zowel op macro- als microniveau steun en aanmoediging bieden om de samenleving te vergroenen.”

“Dankzij deze samenwerking met de ING kunnen we ook de kleine en middelgrote bedrijven bereiken, en ook hen nu een extra prikkel geven, in de vorm van rentekortingen, om echt iets te gaan doen aan het milieuaspect van hun bedrijfsvoering.” 

Spelregels

Logischerwijs zitten er wel een aantal spelregels verbonden aan het vrijgekomen financieringsbedrag. Zo moeten de aanvragen voor een lening of lease wel voldoen aan de gebruikelijke kredietvoorwaarden van ING. Daarnaast wordt getoetst of de financiering daadwerkelijk wordt gebruikt voor een investering die bijdraagt aan de verbetering van klimaat en milieu.

Om dit vast te stellen zijn de voorwaarden vastgelegd in de overeenkomst tussen de EIB en ING die aansluiten bij de EU Taxonomie. Daarnaast zijn de leningen en leases alleen beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag tot slot niet groter zijn dan €25 miljoen en het leenbedrag is maximaal €10 miljoen.