ABN AMRO trekt €250 miljoen EIB-funding aan

03 juni 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO heeft voor de vierde keer een overeenkomst bereikt met de Europese Investeringsbank (EIB) om EIB-funding aan het Nederlandse bedrijfsleven te lenen. Het gaat dit keer om een bedrag van €250 miljoen, nadat de grootbank in de eerdere drie tranches €600 miljoen tegen aantrekkelijke rentevoorwaarden uitleende aan Nederlandse ondernemingen.

De Europese Investeringsbank (EIB), opgericht in 1958, is de financiële instelling van de Europese Unie. Het investeringsorgaan is in eigendom van de 28 lidstaten van de Europese Unie, en heeft ten doel om projecten te financieren die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van Europa. Een van de speerpunten in het financieringsbeleid van de EIB is financiële steun aan het MKB, waarvoor het Europese orgaan vaak samenwerkt met lokale commerciële banken. Zo verstrekte de EIB al meerdere keren funding aan Rabobank en De Lage Landen - onder meer €450 miljoen in het najaar van 2014 en €250 miljoen medio 2015. Ook non-proft MKB-financier Qredits tekende onlangs een leenovereenkomst met de EIB voor €100 miljoen. 

Ook ABN AMRO kwam in het verleden al meerdere keren tot een funding-overeenkomst met de EIB. In drie tranches kreeg de grootbank €600 miljoen toevertrouwd om leningen en leases te verstrekken aan Nederlandse ondernemingen*. Gisteren maakte de bank bekend opnieuw EIB-funding aan te hebben getrokken. Dit keer gaat het om een tranche van €250 miljoen. “De geleidelijk groeiende Nederlandse economie zorgt voor nieuwe investeringskansen. Deze EIB faciliteit biedt een extra financieringsoptie tegen goede voorwaarden. Dat draagt bij aan het verder verbeteren van het investeringsklimaat in Nederland en is goed voor onze klanten”, vertelt Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients bij ABN AMRO.

Pim van Ballekom, vicepresident van de Europese Investeringsbank, voegt toe: “Investeringen door het bedrijfsleven zijn onmisbaar voor het creëren van werkgelegenheid en het uitbreiden van economische activiteit, en zorgen ervoor dat nieuwe kansen niet verloren gaan. De Europese Investeringsbank is verheugd met deze voortzetting van de geslaagde samenwerking met ABN. Zo blijven we gezamenlijk de investeringen van bedrijven in heel Nederland steunen.”

* EIB funding wordt alleen onder bepaalde voorwaarden verstrekt tot een maximum van €12,5 miljoen per investeringsproject. Hoewel het financieringsbeleid van ABN AMRO ongewijzigd blijft, creërt de EIB funding de mogelijkheid voor Nederlandse bedrijven om tegen aantrekkelijke rentevoorwaarden geld te lenen – in feite is het voordeel van de EIB funding een korting op het reguliere rentetarief.