Rabobank speelt rol in nieuw tv-programma over mensen met schulden ‘De Sleutel’

15 oktober 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vijf daklozen met hoge schulden uit verschillende milieus krijgen de kans om weer wat van hun leven te maken. Dat is het format van een nieuw tv-programma van RTL, gepresenteerd door Beau van Erven Dorens. Vijf adviseurs van Rabobank maken hun opwachting en helpen de daklozen met hun schuldenpositie. Ook voor Rabobank-prominent Barbara Baarsma is een rol weggelegd, zij gaat in op problemen waarmee de deelnemers te maken hebben en krijgen.

Er zijn meer mensen met schulden dan men vaak denkt. Ook in huishoudens die op het oog alle zaakjes goed op orde hebben kan de schuldenlast hoog zijn. In het geval van ‘De Sleutel’ is er niet eens een voordeur, want de deelnemers zijn alle vijf dakloos. ‘De Sleutel’ biedt deze mensen een kans om uit de armoedeval te komen door professionele schuldhulp en de sleutel van een eigen huis. 

Financieel gezond leven

Enige tijd terug viel te lezen dat ‘Financieel gezond leven’ inmiddels verheven was tot leidende klantfilosofie bij Rabobank, dat bij het uitwerken van die filosofie hulp kreeg van EY VODW. Rabobank zoekt bij deze filosofie voortdurend naar de optimale balans tussen het klantbelang en de klantbehoefte, twee zaken die beslist niet altijd overeenkomen. Een doorslaggevende rol in een financieel gezond leven is het voorkomen van de gevreesde armoedeval, een neerwaartse spiraal van schulden waar bijna niet meer zelfstandig aan te ontsnappen is.  

“Rabobank wil klanten stimuleren om op financieel gebied de touwtjes goed in handen te hebben én te houden. Juist voor de deelnemers van ‘De Sleutel’ is dit heel belangrijk”, vertelt Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten bij Rabobank. “Schulden kunnen iedereen overkomen. 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben betalingsproblemen. Het is bewezen dat vroegtijdige signalering en persoonlijke aandacht van een betrokken team een wezenlijk verschil kunnen maken om mensen verder te helpen.”

Dat betrokken team bestaat onder meer uit vijf adviseurs van Rabobank, die de deelnemers van professionele schuldhulp voorzien. Zodoende kunnen zij de klantfilosofie heel concreet eer aandoen. “Met onze rol in ‘De Sleutel’ laten we de kijker zien welke oplossingen en samenwerkingen we bieden om mensen in (dreigende) schulden te helpen. En natuurlijk coachen de adviseurs de sleutelbezitters in wat ze zelf kunnen doen. Als maatschappelijke en coöperatieve bank zien wij hier een belangrijke rol voor ons”, vervolgt Lichtenberg.

Beau en Barbara

De presentatie van het programma is in handen van Beau van Erven Dorens. Er doen in totaal vijf deelnemers mee uit vijf steden, te weten Utrecht, Zwolle, Tilburg, Alkmaar en Almere. Naast Beau treedt ook Barbara Baarsma - directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en regelmatig gast bij DWDD - op in de ‘De Sleutel’. Baarsma geeft in het programma tekst en uitleg over thema’s die samenhangen met schuldenproblematiek