Barbara Baarsma wordt nieuwe directeur Rabobank Amsterdam

21 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Barbara Baarsma is aangekondigd als nieuwe directeur van Rabobank Amsterdam. Naast haar huidige functie als directeur kennisontwikkeling bij Rabobank is Baarsma een veelgevraagde gast op radio en televisie, waar ze vaak uitgenodigd wordt om economische ontwikkelingen te duiden.

Per 1 januari 2019 treedt Barbara Baarsma in dienst als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Daarmee is ze de opvolger van Alphons Kurstjens. Baarsma werkt sinds voorjaar 2016 bij Rabobank als directeur kennisontwikkeling. Tot op heden heeft de econome veelal onderzoekende en adviserende functies gehad. De post van directievoorzitter van Rabobank Amsterdam wordt voor Baarsma de eerste echte job als bankier. Her en der wordt gefluisterd dat Baarsma zich bij Rabo Amsterdam gaat klaarstomen om in de toekomst Wiebe Draijer op te volgen en zodoende de eerste vrouwelijke CEO van Rabobank te worden. 

Samenwerking 3.0

Bij Rabobank Amsterdam gaat Baarsma zich richten op een belangrijke transitie, waarbij de bank veel taken overgeheveld krijgt van kleinere lokale banken in de regio. Baarsma kijkt uit naar de praktijk waarvan ze deel gaat uitmaken. In een persbericht zegt ze: “De lokale bank is de belangrijkste pijler onder de coöperatie. Dichtbij mensen, midden in gemeenschappen. En ook de plek waar klanten financieel advies krijgen. De lokale bank is het kloppend hart van Rabobank. Daar wil ik werken! Op naar de nieuwe samenwerking 3.0 in de kring Metropoolregio Amsterdam, en ook zeker daarbuiten. One Rabo.”

Barbara Baarsma wordt nieuwe directeur Rabobank Amsterdam

Baarsma studeert in 1993 cum laude af in Economie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2000 promoveerde. Van 2000 tot 2016 werkt ze voor wetenschappelijk instituut SEO Economisch Onderzoek, waar ze onder meer onderzoeker, adjunct-directeur en algemeen directeur was. Baarsma bekleedt vele nevenfuncties bij andere bedrijven of instanties, vooral op het vlak van onderzoek en advies. Sinds 2009 is ze ook hoogleraar Marktwerking- en mededingingseconomie aan haar alma mater UvA. Naast haar reguliere werk is ze ook kroonlid van de SER (Sociaal Economische Raad) en schuift ze regelmatig aan in tv- en radioprogramma’s om veelal economische onderwerpen toe te lichten.

Brede kennis en netwerk

Jan Haars is voorzitter van de RvC Rabobank Amsterdam en is opgetogen over de komst van Baarsma. "We verwelkomen Barbara Baarsma graag als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Voor onze lokale, coöperatieve bank is zij goed in staat om maatschappelijke thema’s aan onze advisering te verbinden. Barbara is vanwege haar brede kennis, netwerk en gedrevenheid als geen ander geschikt om de maatschappelijke agenda van Rabobank verder uit te bouwen, en te verbinden met de bewoners, bestuurders en bedrijven van de Metropoolregio Amsterdam."