Florius vereenvoudigt hypotheekproces door inzet brondata

27 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Klanten van Florius die hun hypotheek willen verhogen kunnen dat voortaan doen zonder zelf documenten te verzamelen, in te scannen en in te sturen. Florius maakt hiervoor gebruik van brondata, die verzameld wordt door fintech-bedrijf Ockto. Een consument hoeft Ockto enkel toestemming te geven, Ockto en Florius regelen de rest. 

Ondanks voortschrijdende digitalisering komt bij het aanvragen van een hypotheek nog steeds een behoorlijke papierwinkel kijken. Er zijn verschillende initiatieven die dat proces willen stroomlijnen en digitaliseren. Florius wil gebruik gaan maken van brondata om de papierwinkel over te slaan, waarbij het specifiek gaat om het verhogen van een bestaande hypotheek, dus (nog) niet het initieel afsluiten van een nieuwe. Naar eigen zeggen is Florius de eerste partij in Nederland die het verhogen van een hypotheek op basis van brondata faciliteert.

Als de klant de documenten niet meer levert, wie doet het dan wel? De informatie - bijvoorbeeld een identiteitsbewijs of werkgeversverklaring - moet immers ergens vandaan komen. Daar is Ockto voor verantwoordelijk, een Nederlands fintech-bedrijf dat via een app allerlei financiële data verzamelt uit verschillende bronnen. Vanzelfsprekend moet de gebruiker hier eerst toestemming voor geven, maar dat achter de rug heeft Ockto toegang tot bronnen als MijnOverheid of het UWV. Zodoende wil Florius het proces eenvoudiger maken voor zowel klant als adviseur.

Verminderen administratieve rompslomp

“Wij zetten hiermee een belangrijke stap in het digitaliseren van het aanvraagproces voor hypotheken. Door het vervangen van documenten door brondata kunnen we huizenbezitters veel beter faciliteren”, aldus Karin Polman, directeur van Florius. “We vragen niet om allerlei stukken terwijl niet altijd duidelijk is voor de klant waarvoor het nodig is. Ook kunnen we adviseurs beter ondersteunen door het verminderen van administratieve rompslomp. En door accepteren op basis van data wordt het in de toekomst mogelijk te kijken naar het toekomstperspectief van de klant. Ik ben er trots op dat Florius als voorloper in de digitalisering het verhogen op basis van brondata mogelijk heeft gemaakt.”

De samenwerking met Ockto komt niet geheel uit de lucht vallen. Het is een samenspel tussen bedrijven die allemaal een link met elkaar hebben. Florius is namelijk onderdeel van ABN AMRO, ABN AMRO is minderheidsaandeelhouder van Ockto, Ockto en Florius werken weer samen binnen dit digitaliseringsproject.