Oud-bankier Rob Langezaal completeert raad van toezicht AFM

28 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Over enkele dagen start Rob Langezaal als lid van de raad van toezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee is het toezichthoudende orgaan weer volledig bezet. Minister Hoekstra heeft hem benoemd voor een periode van vier jaar, per 1 september aanstaande. Langezaal was jarenlang bestuurder voor de Volksbank en diens statutaire voorganger.

Het is al met al een tamelijk druk jaar bij de Autoriteit Financiële Markten, in elk geval op bestuurlijk vlak. De toezichthouder schoof Martin van Rijn door naar de post van voorzitter van de raad van toezicht, verwelkomde Wendy de Jong als regulier lid van de raad van toezicht en nog maar kort geleden trad oud-KMPG’er David Voetelink toe, eveneens als lid van de raad van toezicht. En passant zegde bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven ook nog haar zetel op, zij maakte de bijzondere overstap naar het vak van basisschoolleraar. De laatste personele wijziging betreft de aantreding van Rob Langezaal als lid van de raad van toezicht. 

Langezaal heeft een stevige staat van dienst opgebouwd in de bankensector. Hij was van 2007 tot 2015 directielid bij SNS Retail. Die bank kwam tijdens de economische crisis in bijzonder zwaar weer en ging uiteindelijk op in de Volksbank. Langezaal ging mee naar de nieuw opgerichte bank en was van 2015 tot 2018 bestuurslid en Chief Commercial Officer. Langezaal heeft daarmee veel bancaire ervaring, maar het is niet zijn oorspronkelijke habitat. Hij werkte namelijk 25 jaar voor KPN, waar hij het schopte tot algemeen directeur van KPN Retail. In gesprek met de NVB ging hij vorig jaar uitgebreid in op die overstap naar de bancaire sector en wat hem daarbij opviel. 

Met Langezaal voldoet de bezetting weer aan de eigen wens van vier personen. “Rob Langezaal is bedrijfseconoom met een groot hart voor het klantbelang. Hij beschikt over ruime bestuurlijke ervaring en grote kennis van de bankensector. Vanuit zijn achtergrond kan hij ook een uitstekende bijdrage leveren op het gebied van datagedreven toezicht; één van de speerpunten van de AFM”, aldus Martin van Rijn, voorzitter van de rvt.