ING voorziet Chinees bedrijf van grootste duurzame lening ooit in grondstoffenhandel

18 juli 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ING begeleidt een lening van $2,1 miljard aan het Chinese bedrijf COFCO International ter bevordering van duurzame vooruitgang in de internationale grondstoffenhandel. Het bedrijf COFCO - eigendom van de Chinese staat - is één van de grootste spelers ter wereld in de productie en handel van goederen als granen, oliën en gewassen. Het bedrijf kan korting op de rente tegemoet zien als duurzame doelen gehaald worden, korting die het opnieuw wil investeren in verduurzaming.

Het is volgens ING de grootste lening ooit voor duurzame ontwikkeling in de internationale grondstoffenhandel. Dat die lening naar het Chinese bedrijf COFCO gaat lijkt op voorhand een logische uitkomst. COFCO is China’s grootste producent, verwerker en handelaar van voedsel en dat wil wat zeggen met een bevolking die zelf al zo’n 1,3 miljard monden telt. Met de lening wil COFCO de bedrijfsvoering verduurzamen om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor voldoende en betrouwbaar voedsel.

Toekomstbestendig

Er bestaan namelijk de nodige zorgen over de voedselvoorziening in de toekomst. Aan de ene kant komen er deze eeuw namelijk nog flink wat mensen bij, aan de andere kant moet de ecologische voetafdruk van voedsel omlaag om de aarde te ontzien. Een bedrijf met de schaalgrootte van COFCO heeft al snel een krachtige invloed op mondiale voedselstromen, zelfs als het relatief maar om enkele procenten zou gaan.

“Als snelgroeiende internationale agri-business is het ons hoofddoel om op een toekomstbestendige manier te voorzien in de stijgende vraag naar voedsel”, legt Johnny Chi uit, bestuursvoorzitter van COFCO International. “Deze belangrijke lening is gekoppeld aan onze duurzame prestaties, daarmee committeren we ons volledig aan het bevorderen van duurzaamheid binnen onze dagelijkse operaties en supply chains.”

Koppeling met duurzame prestaties

Een lening die gekoppeld is aan duurzame prestaties dus. Eerder dit jaar introduceerde ING zo’n type lening ook al voor kleinere, niet-beursgenoteerde ondernemingen. COFCO is een multinational van formaat en een heel ander paar mouwen. Maar de essentie is hetzelfde: de leningnemer ontvangt korting op de rente als duurzame doelen behaald worden. Naast een veronderstelde intrinsieke motivatie is er dus ook sprake van een economische stok achter de deur. Voor de kwantificering en het vaststellen van succes maakt ING gebruik van ratingbureau voor duurzame bedrijfsvoering Sustainalytics. De korting die COFCO in het geval van succes ontvangt gaat niet naar aandeelhouders, maar wordt volgens het bedrijf direct geïnvesteerd in verdere verbetering van duurzame bedrijfsvoering.

“Ik ben trots op onze eerste duurzame ontwikkelingslening voor een Chinese klant en hoop dat er nog velen zullen volgen”, zegt Leonie Schreve, hoofd Sustainable Finance bij ING. “Wij geloven dat een duurzame business een betere business is. Daarom ondersteunen we klanten via financiering actief in de strijd tegen klimaatverandering en belonen we hun inspanningen in de transitie naar een duurzame business.”