Nieuwe bedrijfslening ING koppelt rente aan duurzame prestaties

15 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

ING introduceert een nieuw soort bedrijfslening voor niet-beursgenoteerde ondernemingen, waarbij de hoogte van de rente varieert al naargelang het wel of niet behalen van vooraf gestelde duurzaamheidscriteria. Extern ratingbureau EcoVadis is belast met het beoordelen van de duurzame prestaties.

Het is een veelgehoord credo dat het beter is om goed gedrag te belonen dan om slecht gedrag te bestraffen. Die vergelijking is ook te maken als het gaat om het bevorderen van duurzaam ondernemen, met oog voor het klimaat en voor de omgeving. ING introduceert een nieuwe bedrijfslening waar bedrijven korting op de rente kunnen krijgen als ze voldoen aan vooraf besproken duurzaamheidsdoelen. Halen ze die duurzame doelen niet? Dan stijgt de rente juist.

Het is evident dat ING niet zelf bepaalt of een criterium wel of niet behaald wordt. Het bedrijf ook niet trouwens. Iets met slager en eigen vlees. Daarom ligt die verantwoordelijk bij een onafhankelijke externe partij, genaamd EcoVadis. EcoVadis is gespecialiseerd in het beoordelen van duurzaamheidsprestaties van bedrijven.

Meer dan een groene lening

Volgens ING gaat deze bedrijfslening verder dan een lening die eisen stelt aan de milieu-effecten van de bedrijfsvoering. Het is niet enkel een groene lening. “Sociale en ethische overwegingen zijn bij deze lening net zo belangrijk als milieu-aspecten. Een ander verschil met groene leningen is dat deze lening is bedoeld voor de algemene bedrijfsvoering in plaats van alleen specifieke groene projecten”, aldus Annemein Kolk, directeur Grootzakelijke klanten bij ING Nederland.

Nieuwe bedrijfslening ING koppelt rente aan duurzame prestaties 

“Er moet nog veel gebeuren om de doelen van het Akkoord van Parijs te halen”, vervolgt Kolk. “Met de overeenkomst met EcoVadis willen wij onze zakelijke klanten helpen, motiveren en belonen om verder te gaan met hun duurzaamheidsagenda. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven die ambitieuze duurzaamheidsprestaties leveren de winnaars zijn in de economie van morgen. Daarom is duurzaamheid een belangrijk onderwerp in ieder gesprek dat wij hebben met klanten.”

Dura Vermeer

Het type lening dat ING nu aanbiedt bestond feitelijk al, maar enkel voor beursgenoteerde ondernemingen. In 2017 startte de oranje bank transacties met Philips en DSM, beide beursgenoteerd. De eerste transactie in deze nieuwe opzet is een financiering voor bouwonderneming Dura Vermeer. Die financiering is een verbond van ING, ABN AMRO en Rabobank.