Deutsche Bank haalt bezem door personeelsbestand, 18.000 banen weg

09 juli 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deutsche Bank gaat in de komende jaren afscheid nemen van tenminste 18.000 collega’s. Dat nieuws bracht de bank zondag naar buiten. De sanering is onderdeel van een grotere herstructurering waarbij de Duitse bank ook stopt met aandelenhandel in de VS en de aandacht meer gaat leggen op Duitse zakelijke klanten. Het voornemen is om in 2022 nog 74.000 banen beschikbaar te hebben.

Ongeveer een jaar geleden had Deutsche Bank nog zo’n 97.000 arbeidsplaatsen. In mei 2018 al gaf de bank aan duizenden banen te willen saneren en ‘ruim onder de 90.000’ uit te willen komen in een poging de kosten zodanig te drukken dat de bank weer rendabel wordt. In een jaar tijd heeft de bank al afscheid genomen van een grote groep werknemers, blijkend uit het feit dat er momenteel nog zo’n 91.000 mensen werken. Deutsche Bank staat volgens topman Christian Sewing aan de vooravond van de grootste herstructurering in vele tientallen jaren. 

Deutsche Bank heeft zich nooit echt goed kunnen herstellen van de economische crisis. De bank moest wegens onoirbare praktijken niet alleen forse boetes betalen aan Britse en Amerikaanse toezichthouders, de kosten van Deutsche Bank liggen ook al vele jaren te hoog in vergelijking met de inkomsten. De cost-income ratio bedroeg in 2018 94%, wat fors hoger is dan bijvoorbeeld de Nederlandse grootbanken. ABN AMRO en ING hangen rond de 55%, Rabobank hoopt daar ook uit te komen maar zit nu nog op ongeveer 63%. Alsnog fors gezonder dan de 94% die Deutsche noteert. 

‘Bad bank’

De matige economische prestaties van Deutsche geven beleggers al vele jaren de rillingen over hun rug, de bank ‘degradeerde’ zelfs uit de Euro Stoxx 50. In iets meer dan tien jaar tijd is meer dan 90% van de beurswaarde verdampt. In een poging het tij te keren werd een fusie met Commerzbank overwogen, gesprekken daarover liepen op niets uit. Dus staat Deutsche er definitief alleen voor en lijkt er weinig anders op te zitten dan flink in eigen vlees te snijden. Maar liefst 18.000 banen moeten er gaan verdwijnen, meldde topman Sewing dit weekend. Naast deze mokerslag voor het personeel wil Sewing ook voor €74 miljard aan ‘foute’ leningen van de balans gaan halen. Die moeten gestald worden bij een ‘bad bank’, een soort quarantaine-kamer voor risicovolle producten. Deutsche stopt ook met de mondiale activiteiten in aandelen- en obligatiehandel. De focus komt weer meer op thuisland Duitsland te liggen.   

Kosten

Deutsche houdt rekening met flinke kosten om de herstructurering een economisch succes te laten.worden. In totaal begroot de bank een bedrag van €7,4 miljard, die onder meer zullen gaan zitten in afvloeiingsregelingen, kosten voor strategisch advies en rechtszaken. Alleen al in het tweede kwartaal van 2019 rekent de bank met een verlies van €2,8 miljard. Dat zijn flinke bedragen voor een bank die toch al moeite heeft om winstgevend te zijn, maar het is natuurlijk een investering. De bank zal echter willen waken voor een KAS Bank scenario: de Nederlandse bank voor institutionele beleggers zag door investeringen in kostenbesparingen de kosten afgelopen jaren zo hoog oplopen dat de bank ten prooi viel aan een concurrent.