Deutsche Bank maakt weer eens winst

04 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Een bank die winst maakt was in Nederland amper nieuws te noemen in de afgelopen jaren. Maar dat Deutsche Bank zwarte cijfers schrijft is dat wel. De bank is al enkele jaren bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en werkt zich ogenschijnlijk van tegenslag naar tegenslag. Het laatste jaar waarin de bank winst maakte dateert alweer van 2014. Over 2018 boekte de bank een winst van €341 miljoen. Toch blijft men somber gestemd over de Duitse gigant, de kosten blijven structureel hoog.

De Duitse investeringsbank heeft een turbulent decennium achter de rug. De bank werd hard geraakt door de financiële crisis die eind 2007 uitbrak. Deutsche moest miljarden afschrijven op slechte investeringen en daarbij deed het ook nog enkele schikkingen met Amerikaanse en Britse toezichthouders, onder meer vanwege de verkoop van rommelhypotheken en de rol in de Libor-affaire. Vorig jaar maakte de bank ook nog een duur foutje, dat achteraf gelukkig rechtgezet kon worden. In 2018 boekte Deutsche Bank voor het eerst in vier jaar tijd winst. De winst van het Duitse concern kwam uit op netto €341 miljoen. Toch maakt die zwaluw beslist nog geen zomer.

De inkomsten van Deutsche namen met 4% af tot €25,3 miljard. Daar leverde de handelsafdeling zeker een bijdrage aan, die verloor in 2018 namelijk 23% aan omzet, waarmee ze internationaal uit de toon vallen. Daarbij kampt Deutsche bank met torenhoge kosten. Volgens het FD is de cost-income ratio van de Duitsers maar liefst 94%. Ofwel, de bank moet 94 eurocent uitgeven om een hele euro te verdienen. Ter vergelijking, ING en ABN AMRO schommelen zo rond de 55% à 56%, terwijl Rabobank hard bezig is de cost-income ratio van 64% (H1 2018) verder naar beneden te brengen. Dat is een wereld van verschil.

Deutsche Bank maakt weer winst, maar blijft kwakkelen

Snijden in de kosten is dus niet verrassend een belangrijk speerpunt voor Deutsche Bank. Eind 2018 had de bank nog meer dan 90.000 mensen in dienst. Dat moeten er in 2019 fors minder gaan worden. In een persbericht geeft topman Christian Sewing in elk geval blijk van een positieve blik op de toekomst: “Onze terugkeer naar winstgevendheid laat zien dat Deutsche Bank op het juiste pad is. Nu is het zetten van de volgende stap onze prioriteit. In 2019 willen we niet alleen kosten besparen maar ook gericht investeren in groei. We willen de winstgevendheid substantieel laten groeien, in het komende jaar en daarna.”

Fusie met Commerzbank

Volgens persbureau is de al jaren wankele positie van Deutsche aanleiding om te spreken over een fusie met een andere grote Duitse speler, Commerzbank. De nood is klaarblijkelijk zo hoog dat komende zomer al genoemd wordt als een moment om te fuseren, aldus ingewijden. Of dat de meubelen gaat redden is echter ook nog maar de vraag. Bij Commerzbank is het namelijk ook niet allemaal hosanna, eind vorig jaar moest de bank zelfs haar plekje in de DAX 30-index afstaan, de hoogste Duitse aandelendivisie. Waar Duitse politici er wel wat in zien en dromen van een verenigde internationale grootmacht, reageren beleggers minder enthousiast. De koersen van beide banken gingen namelijk onderuit nadat het nieuws bekend werd.