Grote Duitse banken verliezen positie in hoogste aandelendivisies

10 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Zowel Deutsche Bank als Commerzbank lijken te gaan degraderen uit een toonaangevende aandelenindex. Jaren van tegenvallende resultaten maken dat Deutsche Bank hoogstwaarschijnlijk buiten de Euro Stoxx 50 gaat vallen. Commerzbank verliest haar positie in de DAX-index, voor het eerst sinds de oprichting ervan.

Zowel de Euro Stoxx 50 als de DAX zijn twee toonaangevende aandelenindices voor beleggers. De eerste is een soort Champions League waarin vijftig Europese bedrijven met de hoogste beurskapitalisatie binnen het eurogebied zijn opgenomen. In totaal bezetten zes Nederlandse bedrijven momenteel een plaatsje in deze index.* De DAX is het Duitse equivalent van de Nederlandse AEX. Vanwege het aantal genoteerde bedrijven wordt het ook wel de DAX30 genoemd. Voor beide indices geldt dat standaard ieder jaar in september een beurscommissie de samenstelling opnieuw rangschikt, waarbij het kijkt naar beurskapitalisatie en handelsvolume. Dat gaat nu ten koste van twee Duitse giganten. Deutsche Bank moet uit de Euro Stoxx 50. Commerzbank moet de DAX verlaten.

Deutsche Bank

Deutsche Bank zit al jaren niet in de goede trein. De zakenbank werd zwaar geraakt door de economische crisis. In de jaren nadien trof de bank bovendien enkele enorme schikkingen met Amerikaanse en Britse toezichthouders wegens onoorbare praktijken, met een gezamenlijke waarde van circa $10 miljard aan boetes. De bank bleef in de afgelopen jaren kampen met tegenvallende resultaten en kosten voor reorganisaties. De marktkapitalisatie van Deutsche is nog maar ongeveer 35% van de waarde van voor de crisis. Een beurswaarde van €50 miljard destijds, tegenover zo’n €18 miljard nu. Het leidt er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk toe dat Deutsche daarom plaats moet maken in de Euro Stoxx 50-index.

Grote Duitse banken verliezen positie in hoogste aandelendivisies

Commerzbank

Commerzbank maakt iets soortgelijks mee. De bank staat al sinds de start van de DAX-index genoteerd in de hoogste Duitse divisie, maar gaat hoogstwaarschijnlijk degraderen. De DAX is onderwerp van een bredere herschikking, waarbij de strikte scheiding tussen tech-bedrijven (die nu op de TecDAX staan) en ‘gewone’ bedrijven verdwijnt. Dat leidt er onder meer toe dat betalingsverwerker Wirecard toetreedt tot de DAX30. De Beierse fintech valt in hetzelfde straatje als het Nederlandse Adyen. Wirecard heeft momenteel een beurswaarde van ongeveer €23 miljard, waar Commerzbank nog maar €10 miljard beurswaarde kent (tegenover €23 miljard voor de crisis). Te weinig om nog in de Bundesliga van Duitse beursgenoteerde bedrijven mee te spelen.

Gevolgen

Wat betekent de degradatie nu in de praktijk voor de twee Duitse banken? In de eerste plaats natuurlijk gezichtsverlies. Twee klinkende namen als Deutsche Bank en Commerzbank horen normaal gesproken thuis in de hoogste regionen. Het kan echter ook verdere gevolgen hebben voor de beurskoers van de twee banken. Actieve beleggers nemen doorgaans de hoofdindices als criterium voor hun dagelijkse activiteiten. Daarnaast zullen indexbeleggers hun aandelen Deutsche en Commerzbank nu van de hand moeten doen. De kans dat het onderaan de streep gaat zorgen voor meer verlies van beurswaarde is zeer aannemelijk. De banken lopen het risico op een glijdende schaal terecht te komen.

* Ahold Delhaize, ASML, ING Groep, Philips, Unilever en WFD Unibail Rodamco