Deutsche Bank saneert duizenden banen

25 mei 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deutsche Bank heeft in een verklaring aangegeven duizenden banen te willen gaan schrappen. De bank wil met het besluit de kosten drastisch terugbrengen. Deutsche Bank heeft nu nog 97.000 mensen in dienst, wat er uiteindelijk ‘behoorlijk minder’ dan 90.000 moeten gaan worden.

Het gaat al enkele jaren niet zo lekker met Deutsche Bank. De bank maakt al drie jaar op rij verlies, met 2015 als voorlopig dieptepunt met een verlies van €6,8 miljard. In 2016 en 2017 krabbelde de bank iets op, maar de bank bleef rode cijfers schrijven. Ook op de beurs is Deutsche Bank gestaag aan het wegzakken. Begin mei zag Deutsche Bank zich terug op de 95e plek op de ranglijst van grootste banken ter wereld, gemeten naar marktwaarde. En dat is opmerkelijk voor de grootste bank van één van de grootste economieën ter wereld.

Medewerkers Deutsche Bank moeten vrezen voor baan

Waar het in Nederland de laatste tijd relatief rustig is op het gebied van reorganisaties bij banken, gaat het mes er bij Deutsche Bank flink in. De buikriem wordt stevig aangetrokken, want van de 97.000 mensen die er nu werken, worden dat er in de komende jaren minder dan 90.000 is de planning. Dat komt al snel neer op een verkleining van het personeelsbestand van rond de 10%.

Toenemende automatisering en andere focus

De aankondiging van de sanering is één van de eerste daden van de nieuwe CEO Christian Sewing, die vorige maand John Cryan opvolgde. De meeste klappen zullen naar verwachting vallen binnen de afdeling effectenhandel. Naar verluidt verdwijnt daar een kwart van de banen, onder meer door toenemende automatisering en meer focus op de grootste en belangrijkste klanten. Op geografisch vlak wil Deutsche Bank de aandacht weer meer op Europa gaan richten, wat ten koste gaat van de aanwezigheid in Azië en de Verenigde Staten.