Deutsche Bank maakt 'foutje' van €26 miljard

23 april 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Recent kwam naar buiten dat Deutsche Bank eind maart een foutieve overboeking gedaan heeft van maar liefst €26 miljard. De fout gebeurde tijdens routinematige transacties bij derivatenhandel. De ontvanger van het bedrag was beursbedrijf Deutsche Börse. Nadat de fout snel ontdekt was, is de fout direct hersteld.

Een onbekende bron heeft de informatie doorgespeeld aan persbureau Bloomberg. Deutsche Bank heeft het verhaal vervolgens bevestigd. De bank onderzoekt nog hoe de fout heeft kunnen gebeuren.

De foute overboeking kwam in elk geval op een pijnlijk moment. Het was namelijk de laatste week onder de leiding van topman John Cryan, die wegens tegenvallende resultaten het veld moest ruimen. Verbetering van de interne veiligheid was juist één van zijn speerpunten. Nu zullen alle banken wel eens te maken hebben met foute overboekingen, maar die halen het nieuws niet. Een foute overboeking ter waarde van €26 miljard doet dat wel.

Deutsche Bank in de fout met overschrijving van €26 miljard

“Dit was een operationele fout in het verschuiven van onderpand tussen primaire accounts van Deutsche Bank en het Eurex account bij Deutsche Bank”, laat zegsman Charlie Olivier van Deutsche Bank schriftelijk weten. “De fout werd binnen enkele minuten ontdekt en rechtgezet. We hebben de reden van de vergissing grondig onderzocht en stappen ondernomen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt.

Voor de nieuwe topman Christian Sewing is het ook geen fijn begin. Hij was net een week bezig, nadat hij Cryan had opgevolgd.