ABN AMRO zet verschillende API’s live voor PSD2

13 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO biedt software-ontwikkelaars sinds deze week drie verschillende API’s waarmee ze kunnen werken aan innovatieve oplossingen in het kader van PSD2. Het gaat om de API’s Account Information, Payment Initiation en Confirmation on the Availability of Funds. Gecertificeerde ontwikkelaars kunnen experimenteren binnen een zogeheten ‘sandbox’, waarin de werkelijkheid kan worden nagebootst.

Eerst nog weer even over API’s, want de afkorting vliegt iedereen in de financiële sector om de oren. Maar wat houdt het ongeveer in? De afkorting API staat voor ‘application programming interfaces’. API’s laten verschillende computersystemen met elkaar communiceren en dienen zodoende als een soort digitale tolken, zonder dat daar menselijk handelen voor nodig is. Aanvankelijk bedoeld om interne systemen te integreren, maar ook steeds vaker extern beschikbaar om bepaalde functionaliteiten van de aanbieder te hergebruiken. De API’s van ABN AMRO zijn beschikbaar via het Developer Portal van de bank.

Sandbox

PSD2-wetgeving verplicht banken om hun ‘deuren te openen’ voor derde partijen, als ze daarom vragen en als ze de juiste accreditatie bezitten. ABN AMRO nodigt geïnteresseerde partijen actief uit om samen te werken aan innovatieve oplossingen die de financiële wereld kunnen veranderen. Die experimenten vinden plaats in de ‘sandbox’, een uit het Engels overgewaaide term die zoveel betekent als zandbak, ofwel een speeltuin om dingen uit te proberen. Nieuwe en handige apps bijvoorbeeld, zoals de opstellers van PSD2 het voor ogen hebben.  

ABN AMRO stelt drie API’s beschikbaar die te gebruiken voor externe ontwikkelaars. Wederom, niet voor zomaar elke software-ontwikkelaar, ze moeten beschikken over een vergunning van de toezichthouder (bijvoorbeeld DNB) en een PSD2 QWAC EIDAS SSL certificaat. Het gaat om de volgende API’s:

  • Account Information - Bijvoorbeeld voor het creëren van een app die inzicht geeft in saldi bij verschillende banken.
  • Payment Initiation - Bijvoorbeeld voor het initiëren van betalingen vanuit een nieuwe app
  • Confirmation on the Availability of Funds - Bijvoorbeeld om vast te stellen of een bepaald bedrag beschikbaar is bij het doen van een betaling via een bankkaart

Het is mogelijk om een koppeling te maken met alle Nederlandse betaalrekeningen en met betaalrekeningen van bedrijven uit België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. ABN AMRO stelt dat klanten wel zullen varen door een toename in gemak en het ontstaan van nieuwe mogelijkheden. Toch hoeven klanten niet bang te zijn dat iedereen er ongevraagd met hun gegevens vandoor gaat. Een consument moet namelijk eerst uitdrukkelijk toestemming geven om gebruik te maken van diens rekeninggegevens.