Makeover voor bankbiljetten €100 en €200

29 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds deze week zijn er nieuwe biljetten in omloop voor de bedragen €100 en €200. De meest voelbare wijziging is dat ze kleiner zijn dan voorheen, in omvang even groot als het oranjekleurige exemplaar van €50. Daarbij zijn er ook diverse echtheidskenmerken in verwerkt. Het nieuwe formaat maakt dat ze gemakkelijker te sorteren zijn voor tel- en sorteermachines.

Wie ooit alle eurobiljetten tegelijk in zijn of haar hand heeft gehad zal voldaan hebben gekeken naar het evenredig groeien van elke grotere coupure. Vergeleken met een briefje van €5 lijkt een biljet van €500 bijna zo groot als een deurmat. Die verschillen gaan tot op zekere hoogte verdwijnen, door de komst van nieuwe biljetten van €100 en €200. Deze laatste twee coupures krijgen dezelfde dimensies als een biljet van €50.

Makkelijker tellen en sorteren

Het oranje biljet van €50 is het meest gebruikte biljet in de eurozone. Het is dus ook het biljet dat het vaakst door tel- en sorteermachines heen vliegt. Door de grotere coupures qua omvang gelijk te maken aan het briefje van €50 zijn ze makkelijker te tellen en te sorteren voor machines. Nog een praktisch dingetje volgens de ECB is dat ze beter in de portemonnee passen, waardoor ze niet uitsteken en de randjes daardoor eventueel verslonzen dan wel scheuren. In de praktijk zullen consumenten vermoedelijk niet reikhalzend uitkijken naar dit voordeel, vanwege het simpele feit dat cash geld sowieso op zijn retour is en briefjes van €100 en €200 veel dunner gezaaid zijn dan vijftigjes.

Makeover voor bankbiljetten €100 en €200

In het voortdurende kat- en muisspel met valsemunters heeft de ECB ook nieuwe echtheidskenmerken toegevoegd aan de honderdjes en tweehonderdjes. De vernieuwde biljetten hebben een speciaal smaragdgroen cijfer aangevuld met een hologram met eurotekens. Als watermerk dient een afbeelding van de griekse mythologische figuur Europa. In de vertellingen was zij de moeder van de legendarische koning Minos van Kreta, die geboren werd na een gedwongen verhouding met - wie anders - oppergod Zeus.

De nog in omloop zijnde briefjes zijn voorlopig nog gewoon te gebruiken, naast de nieuwe briefjes die vanaf deze week hun weg over het continent zullen vinden. De ECB geeft te kennen dat ruim van tevoren zal worden vermeld wanneer de briefjes niet meer geldig zijn. Wie ook nadien nog een oude sok vol met biljetten vindt hoeft niet te vrezen, want ze zijn voor onbepaalde tijd in te wisselen bij nationale centrale banken.

Gerelateerd:
'Stop met aanbieden €500-biljet'