Rabobank staakt ontwikkeling crypto wallet Rabobit

28 mei 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Rabobank geeft te kennen niet verder te werken aan Rabobit, zoals het project van een wallet voor de opslag van cryptocurrency genoemd werd. Dat bevestigt de bank richting tech-platform The Next Web. Volgens de bank ontbreekt momenteel een duidelijk wettelijk kader omtrent dergelijke initiatieven is er teveel onzekerheid.

De wereld van bitcoins en aanpalende cryptocurrency speelt zich grotendeels af buiten het zicht van gevestigde financiële instellingen. In essentie is dat natuurlijk ook het hele idee van de bedenker(s) van bitcoin: een decentrale munteenheid. Toch spelen cryptocurrency effectief een rol in het financiële systeem, via beleggingen van investeerders en consumenten. Ongeveer een half miljoen Nederlanders bezitten iets van cryptocurrency, of het nu bitcoin, ether of ripple of iets anders is. Het is mogelijk een reden dat verschillende banken nationaal en internationaal de mogelijkheden aftasten van het verlenen van diensten rond cryptocurrency

Rabobit

Vorig jaar raakte bekend dat Rabobank werkte aan een wallet voor cryptocurrency, waarmee het de verbinding wilde leggen met conventionele bankrekeningen. De wallet raakte bekend onder de naam Rabobit en was als zodanig onderdeel van Rabo Moonshots, de interne kweekvijver voor fintechs. Nu blijkt dat het project alweer wordt ‘kaltgestellt’. Op vragen van The Next Web antwoordt een woordvoerder van de coöperatieve bank: “Na lang beraad hebben we de conclusie getrokken dat het op dit moment geen goed idee is om het idee verder uit te werken.”

Rabobank staakt ontwikkeling crypto wallet Rabobit

De bank haalt de onduidelijkheid rond wet- en regelgeving aan als argument voor de beslissing om te stoppen met Rabobit. “De AFM en DNB hebben bijvoorbeeld aanbevolen om crypto’s op internationaal niveau te reguleren”, aldus de woordvoerder. Interessant is dat Rabobank dus wel degelijk erkent dat ze bezig is met het verkennen van de mogelijkheden en dat er aandacht is voor cryptocurrency. Dat blijkt ook uit de volgende opmerking: “We hebben zeer waardevolle lessen geleerd over onze klanten, de cryptomarkt, en hoe blockchain- en crypto-applicaties ontworpen moeten worden.” De bank geeft verder aan niets uit te sluiten voor de toekomst en de plannen eerder in de ijskast te zetten dan in de prullenbak te gooien.

Wallie

Wellicht dat de oplettende lezer zich nog kan herinneren dat er enige tijd terug sprake was van een soortgelijk project bij ABN AMRO, onder de naam Wallie. Ook dat ging uiteindelijk niet door. De communicatie van ABN AMRO rond Wallie was op zijn zachtst verwarrend, daar verschillende medewerkers elkaar tegenspraken in hoe serieus Wallie nu eigenlijk was. De officiële lezing was uiteindelijk dat er slechts sprake is geweest van een onderzoek naar, in plaats van een daadwerkelijke testomgeving.