Nederlanders gaan beheerst om met cryptovaluta volgens AFM

09 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan Nederlanders beheerst om met cryptovaluta. Slechts 1% zal naar verwachting in financiële problemen komen bij een koersval. De resultaten komen naar voren uit een onderzoek dat AFM deed onder bezitters van cryptomunten. Het is de eerste keer dat dit door de AFM onderzocht werd.

Eind vorig jaar en begin dit jaar waren het hoogtepunt van de hype rond bitcoin, ethereum, ripple en al die andere cryptomunten. In die periode piekte de bitcoin op ~ $20.000. De ‘fear of missing out’ bracht veel consumenten in beweging om ook crypto’s aan te schaffen. Op het hoogtepunt bezaten 580.000 Nederlanders tenminste iets van cryptocoins. DNB waarschuwde onlangs nog voor de financiële gevaren van cryptomunten. De AFM waarschuwt eveneens voor de risico’s van cryptomunten en ICO’s (initial coin offering, een soort beursgang voor cryptomunten, red.). Volgens het onderzoek van de AFM lopen Nederlanders momenteel echter overwegend beheersbare risico’s.

Nederlanders gaan beheerst om met cryptovaluta volgens AFM

Volgens de AFM loopt zo’n 1% van de Nederlandse cryptobezitters ernstig financieel risico bij een koersval. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld veel of al hun spaargeld in cryptocurrency hebben gestoken in de hoop op een flinke koersstijging. Een flinke koersdaling betekent dat al het voormalige spaargeld simpelweg verdampt. De AFM deed ook onderzoek naar de achtergrond en beweegredenen van consumenten om cryptomunten te kopen.

Relatief jong

De gemiddelde crypto-investeerder is met 38 jaar relatief jong. Velen van hen hebben dan ook nog geen beleggingservaring opgedaan. Niet geheel verrassend speelt de ‘fear of missing out’ een belangrijke rol. In 2016 kocht 43% op aanraden van vrienden iets van cryptocoins, in 2017 was dat maar liefst 80%. Het blijken vooral latere instappers te zijn die ‘snel geld verdienen’ als voornaamste uitgangspunt hebben.

Van de crypto-investeerders heeft 69% minder dan €1.000 ingelegd, wat voor veel mensen een overkomelijk bedrag is om te verliezen. Slechts 2% speculeert met geleend geld. Van de cryptobezitters is 80% bekend met de waarschuwingen en gepropageerde risico’s van toezichthouders. Circa 10% heeft ooit meegedaan met een ‘initial coin offering’.