ABN AMRO test Wallie voor beheren bitcoins van klanten

23 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO start een pilot met de zogeheten Wallie, een wallet waarin klanten bitcoins en andere crypto’s op een veilige manier kunnen opslaan. De bank benadrukt dat het vooralsnog om een test gaat. Het nieuws is saillant omdat toezichthouders AFM en DNB vorige week nog aangaven alert te zijn op activiteiten van gereguleerde financiële instellingen rondom crypto’s, waaronder het aanbieden van dergelijke wallets.

Sinds de koersen van bitcoin en allerlei verwante crypto’s vorig jaar in elkaar zijn gezakt is het allemaal wat minder met de aandacht voor bitcoin. Of de koersen ooit weer zo hoog gaan worden of dat de crypto’s imploderen, wie zal het zeggen. Feit is dat ze nog allesbehalve geschiedenis zijn. Eind vorig jaar waren er bijna een half miljoen Nederlanders die crypto’s bezaten. Veel bezitters van crypto’s bewaren die in online wallets, een enkeling gebruikt een hardware wallet. Met Wallie start ABN AMRO zelf een experiment om crypto’s te bewaren.

Meer dan een test?

In totaal 500 klanten doen mee aan de pilot. De bank benadrukt dat het gaat om een test. “We vragen klanten nu wat ze van zoiets zouden vinden. Dat is alles. Er is geen Wallie, geen concrete wallet. Alleen een onderzoek”, aldus een woordvoerder. De vork lijkt toch niet helemaal zo in de steel te zitten. Op Twitter antwoordt de webcare van de bank op een vraag van een klant: “ABN Amro merkt dat steeds meer klanten hierin (in crypto, red) investeren. Uit onderzoek blijkt dat een gedeelte van deze klanten zorgen hebben over de veiligheid van opslag, ze horen veel over hacks en exchanges en het kwijtraken van codes. Wij willen hierin een vertrouwde partner zijn.” Ook circuleren er al afbeeldingen van de interface van Wallie op het web.

ABN AMRO test Wallie voor beheren bitcoins van klanten

Met het nieuws rond Wallie trekt ABN AMRO ongetwijfeld ook de aandacht van toezichthouders AFM en DNB. Die lieten vorige namelijk nog weten scherp te letten op erkende financiële instellingen die bezig zijn met crypto-activiteiten. Daar is de bank zich van bewust: “Op dit moment zijn we vooral aan het onderzoeken en aftasten welke rol we kunnen gaan spelen in de crypto economie. Daarbij hebben we veel overleg met de AFM en DNB om samen vast te stellen wat hierbij belangrijk gaat zijn voor de consumenten.”

Regulering moeilijk

Naast grote kansen brengen crypto’s inderdaad ook grote risico’s met zich mee. De koersen van de munten zijn even volatiel als de prijs van tulpen in 17e eeuws Nederland. Vanwege het internationale en decentrale karakter is regulering echter geen sinecure. Om tot effectief beleid te komen moeten toezichthouders internationaal overeenkomen. Maar crypto’s zijn er nu eenmaal en ze zullen niet verdwijnen door de handel erin te verbieden. In die zin is het begrijpelijk dat het in elk geval de aandacht heeft van banken en dat zij nadenken over manieren waarop ze klanten die crypto's bezitten van dienst kunnen zijn. Bijvoorbeeld met een wallet.