Vermogensbeheerder Julius Bär start dienstverlening in crypto’s

28 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Bär start met het aanbieden van diensten op het gebied van digitale assets, zoals cryptocurrency. Dat doet het naar eigen zeggen op basis van een groeiende vraag onder bestaande klanten. Julius Bär werkt hiervoor samen met Seba Crypto, een eveneens Zwitserse startup waar de vermogensbeheerder een minderheidsaandeel in heeft.

De markt voor bitcoins en andere digitale assets als ethereum of ripple (xrp) is grotendeels nog een soort Wilde Westen. Onder meer vanwege het decentrale karakter is het moeilijk om op internationaal of supranationaal niveau eenduidige regels op te stellen. In de basis is dat natuurlijk het hele idee van bitcoin, een democratische munteenheid zonder gezag van een centrale bank of centrale beheerder.

Vanzelfsprekend is dit een reden tot zorg voor toezichthouders, immers ze vormen een potentiële dreiging voor de stabiliteit van het financiële systeem in het algemeen. Mede daarom zijn grote financiële instellingen tot op heden terughoudend in het aanbieden van crypto-diensten. Julius Bär vindt het tijd om hier verandering in aan te brengen en werkt hiervoor samen met fintech Seba Crypto.

Vermogensbeheerder Julius Bär start dienstverlening in crypto’s

Volgens Julius Bär leeft onder klanten een groeiende vraag naar mogelijkheden voor het opslaan, handelen en investeren in crypto’s. De vermogensbeheerder denkt bovendien dat het een kwestie van tijd is voordat crypto’s meer algemeen geaccepteerd worden, letterlijk en figuurlijk. Peter Gerlach, Head Markets bij Julius Bär licht toe: “Bij Julius Bär zijn we ervan overtuigd dat digitale assets een legitieme en duurzame vorm van assets worden binnen het portfolio van investeerders.”

Brug tussen conventioneel en digitaal

Het voornemen is er, maar de juridische realiteit nog niet. Julius Bär kan pas starten met crypto-diensten als Seba Crypto een vergunning toegewezen krijgt door Finma, de Zwitserse waakhond voor de financiële markten. Julius Bär is via een minderheidsaandeel deels eigenaar van de fintech, die in april 2018 werd opgericht door oud-medewerkers van UBS, al jaren ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. Kenners verwachten dat Seba Crypto één van de eerste startups gaat zijn die een brug gaat slaan tussen conventionele en digitale assets, over de diepe kloof die het huidige gebrek aan regelgeving symboliseert. Afgelopen september bracht een investeringsronde al $100 miljoen in het laatje. Later dit jaar staat een ‘initial coin offering’ op de planning, waarmee het een eigen cryptomunt lanceert.