Bitcoin-wallet Wallie van ABN AMRO gaat niet door

16 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO stopt met Wallie, de zogeheten wallet voor bitcoins waarover de bank in januari gewag maakte. Er hangen wat nevelen rond de vraag hoe serieus het project nu werkelijk was, omdat de bank stelt dat het meer om klantenonderzoek ging dan een daadwerkelijke testperiode. Testers die zich aangemeld hadden voor kregen recent te horen dat het project niet doorgaat.

Begin januari lieten toezichthouders AFM en DNB weten scherp te letten op financiële instellingen die zich bezig zouden houden met activiteiten rond bitcoin en andere cryptomunten. Het was dan ook saillant dat amper een week later ABN AMRO wat nieuws bracht over Wallie, een virtuele portefeuille voor het opslaan van onder meer bitcoin. Op Twitter stelde een webcare-medewerker van de bank: “ABN Amro merkt dat steeds meer klanten hierin (in crypto, red) investeren. Uit onderzoek blijkt dat een gedeelte van deze klanten zorgen hebben over de veiligheid van opslag. Wij willen hierin een vertrouwde partner zijn.”

Te riskant

Bijna gelijktijdig stelde een woordvoerder van de bank dat het enkel ging om een test en dat er geen sprake was van een concrete wallet. “We vragen klanten nu wat ze van zoiets zouden vinden. Dat is alles. Er is geen Wallie, geen concrete wallet. Alleen een onderzoek,” aldus de woordvoerder. Bij een onderzoek blijft het ook, zo blijkt nu. Wallie wordt gestopt voor het goed en wel begonnen is, mede omdat cryptovaluta te riskant zijn, vooral vanwege hun extreme volatiliteit.

Bitcoin-wallet Wallie van ABN AMRO gaat niet door

Tegenover online medium LekkerCryptisch bevestigt een woordvoerder van de bank het genomen besluit. Daarin gaat hij ook in op afbeeldingen die de ronde deden en die de indruk wekten of er al een blauwdruk lag. “[Die waren] puur gemaakt om op een prikkelende manier aandacht te trekken.” Akkoord, met bewerkingsprogramma’s als Photoshop valt een hoop voor elkaar te klussen. Toch zijn er opmerkelijke tegenstrijdigheden dan wel niet op elkaar aansluitende verklaringen geweest vanuit ABN AMRO. Dat de ontwikkeling al begonnen was, was volgens de woordvoerder “verkeerd gecommuniceerd”.

Of Wallie ooit een vervolg krijgt is afwachten, de kans is klein. Het lijkt er niet op dat wetgevers en toezichthouders op korte termijn de teugels zullen laten vieren als het om crypto’s gaat, los van de vraag of ABN AMRO inderdaad effectief in hoog-risico producten wil stappen. Bovendien is het de vraag in hoeverre crypto-adepten zitten te wachten op bancaire producten. Gelegenheidsbeleggers wellicht wel, maar fanatieke bitcoin-fans vallen juist voor het decentrale karakter van de munt, zonder bemoeienis van banken of overheden.