Garmin Pay ingezet voor oplichting via Marktplaats

08 mei 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een vrouw die een jasje verkocht via Marktplaats is een flinke som geld kwijtgeraakt. Ze werd op een slinkse manier opgelicht via Garmin Pay, een betaalmethode die loopt via smartwatches van het gelijknamige merk. De vrouw doet haar verhaal in dagblad De Telegraaf.

Marktplaats besteedt veel aandacht aan het creëren van bewustzijn omtrent veilig handelen en inmiddels zijn er diverse goede alternatieven die voorkomen dat consumenten financieel het schip ingaan. Een transactie afhandelen via bijvoorbeeld Safe2Pay van Rabobank of het sturen van een Tikkie reduceert de kans op oplichting fors. Toch blijft het relatief ongereguleerde fenomeen van het online verhandelen van tweedehands spullen een aantrekkelijke plek voor criminelen. Zo blijkt uit een situatie waarover De Telegraaf schrijft.

‘Storing bij Rabobank’

Een vrouw genaamd Diana verkoopt op Marktplaats een jasje, voor het bedrag van €20. De koper stelt voor om het bedrag over te maken via ‘Betalen via Marktplaats’, een dienst die de website aanbiedt voor extra zekerheid voor het ontvangen van betalingen. De koper geeft te kennen niet te willen betalen via een conventionele overschrijving.

Garmin Pay ingezet voor oplichting via Marktplaats

“Na diverse berichten over en weer zei ze: ‘Heb je een Rabo-identifier, druk 5 keer 0 in en druk op inloggen’”, zegt de vrouw tegenover de krant. Het is achteraf vaak makkelijk praten, maar hier hadden de eerste alarmbellen al af kunnen gaan. “Daarna kreeg ik weer een sms’je met ’Het lukt niet er is een storing bij de Rabobank. Ik maak het morgen direct aan je over. €20,00 voor de jas en €6,95 verzendkosten.’”

Code voor activeren Garmin Pay

De conversatie tussen de twee gaat verder, waarin het gesprek ineens op Garmin Pay komt. Diana krijgt een bericht waarin staat: ‘Je ontvangt nu een sms’je met je verificatiecode voor het activeren van Garmin pay, geef mij die code om de overmaking te bevestigen. Ik maak het over vanaf mijn smartphone.’ Diana deelt de code en verschaft de koper daarmee onbewust toegang tot haar bankrekening. De dag erna is er al €900 van de rekening verdwenen, gespendeerd bij diverse partijen. 

Diana besluit de rekening te blokkeren, om te voorkomen dat er nog meer geld van de rekening verdwijnt. De oplichter gaat zelfs zover om te laten lijken of ze met het nummer van Diana belt om de Rabobank te vragen de blokkering op te heffen. Hoewel het er voor de bank uitziet of alle betalingen met Diana’s eigen pas zijn gebeurd, gaat de bank hier niet in mee en houdt de rekening geblokkeerd. Volgens Diana is dit ook voor de bank een nieuwe vorm van diefstal.

Alle informatievoorziening ten spijt blijft oplichting via Marktplaats op het oog een dagelijks terugkerend verschijnsel. Achteraf lijken signalen vaak heel duidelijk, maar op het moment zelf lang niet altijd. Vertrouwen op de bekende en gekende methoden blijft daarom een waardevol streven. Daarbij geldt het bekende voorschrift van banken: deel nooit codes met anderen.