Oostendorp blijft aan als CEO de Volksbank, CFO Van Melick vertrekt

16 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Volksbank is voornemens om Maurice Oostendorp voor vier jaar te herbenoemen als CEO. De raad van commissarissen draagt hem volgende week voor tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Wellicht enigszins verrassend heeft CFO Annemiek van Melick aangegeven niet in te zijn voor een herbenoeming.

Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 25 april wordt Maurice Oostendorp herbenoemd als CEO van de Volksbank. Op voorhand lijkt een herbenoeming niets in de weg te staan. De nieuwe termijn gaat volgens de planning later dit jaar in, op 17 augustus om exact te zijn.

De Volksbank bestaat als zodanig natuurlijk nog niet zo heel lang, de bank kwam voort uit de ontmanteling van SNS-Reaal. Zodoende is Oostendorp vooralsnog de eerste en voorlopig enige CEO die de bank ooit gekend heeft, tot volle tevredenheid van de raad van commissarissen. “Maurice Oostendorp geeft sinds zijn benoeming op 17 augustus 2015 met veel enthousiasme leiding aan de Volksbank. De bank staat er robuuster voor dan vier jaar geleden en wordt in toenemende mate erkend als een bank die concreet invulling geeft aan haar maatschappelijke rol. We zijn daarom blij dat Maurice zijn voorzitterschap voortzet”, aldus, Jan van Rutte, voorzitter van de raad van commissarissen.

Oostendorp blijft aan als CEO de Volksbank, CFO Van Melick vertrekt

Met Maurice Oostendorp aan het roer kan de Volksbank de komende jaren verder werken aan het ‘bankieren met de menselijke maat’, zoals de bank zijn eigen filosofie graag noemt. Daarbij komt er nog wel het een en ander op de bank af, met een mogelijke beursgang als hoogtepunt. Of de bank die nu nog in staatshanden is inderdaad weer naar de beurs gaat zal echter nog moeten blijken. Ook in de politiek gaan regelmatig stemmen op om de bank te houden zoals hij nu is, in staatshanden.

Nieuwe CFO gezocht

Wat er ook moge komen in de volgende jaren, de Volksbank zal het zonder CFO Annemiek van Melick moeten gaan doen. Ze ziet af van een nieuwe bestuurstermijn. “Sinds 2008 ben ik werkzaam bij deze organisatie, waarvan sinds 2014 als CFO en lid van de statutaire directie van de Volksbank”, legt Van Melick uit. “Het was een persoonlijke en lastige afweging om af te zien van een volgende termijn als CFO omdat de Volksbank een prachtige bank is met een maatschappelijk relevante missie en zeer betrokken collega’s, maar na meer dan 10 jaar is het voor mij tijd voor iets nieuws.” Ze zal de bank in september gaan verlaten.

Oostendorp geeft aan dat hij het jammer vindt dat Van Melick de bank verlaat. Volgens Oostendorp heeft zij een cruciale bijdrage geleverd aan de strategische en financiële positie en staat ze samen met collega’s aan de wieg van het idee van ‘bankieren met de menselijke maat’. Oostendorp: “Onder haar leiding is de financiële functie binnen de Volksbank ontwikkeld tot een professionele en toekomstgerichte organisatie en is onze reputatie op de financiële markten aanzienlijk verbeterd. Dit wordt onder meer weerspiegeld in de Henri Sijthoff-prijs voor het beste jaarverslag over 2016 en onze huidige credit ratings. Ik vind het jammer dat zij de Volksbank gaat verlaten maar respecteer haar keuze en wens haar zakelijk en persoonlijk alle goeds voor de toekomst.”