Inmiddels meer dan miljoen Instant Payments verwerkt

09 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Zeven Nederlandse banken gaan stap voor stap al hun gebruikers aansluiten op Instant Payments. De tijd die staat voor een overschrijving van de ene bankrekening naar de andere neemt daarmee af tot een schamele vijf seconden. De eerste flitstransacties werden in februari verwerkt, inmiddels staat de teller al boven het miljoen.

Hoe lang duurt het overmaken van geld? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Misschien dat het vanaf deze zomer nog makkelijker te beantwoorden is, door de invoering van Instant Payments. Instant Payments zijn een uitermate belangrijke stap in de ontwikkeling van digitaal bankieren. In een tijd waarin alles ‘smart’ is en moet, is het eigenlijk ondenkbaar dat een overschrijving soms nog enkele dagen duurt. Akkoord, momenteel duurt het een werkdag tussen twee verschillende banken. Dat betekent echter ook dat in het geval van een tussenliggend weekend het zomaar drie dagen later kan zijn voordat de transactie zichtbaar is op de rekening van de ontvanger. Instant Payments lost dat probleem op.

Zeven Nederlandse banken zijn bezig met de uitrol van Instant Payments. Naast de grootbanken ABN AMROING en Rabobank zijn dat de Volksbank-dochters ASN Bank, RegioBank en SNS en los daarvan online bank Knab. Rond het begin van de zomer zullen dan alle enkelvoudige elektronische overboekingen tussen deze banken binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger worden bijgeboekt, ook ’s nachts, in het weekeinde en op feestdagen. Volgens Betaalvereniging Nederland zijn er inmiddels meer dan een miljoen Instant Payments verwerkt, sinds de opstartfase.

Inmiddels meer dan miljoen Instant Payments verwerkt

“Instant Payments bieden nieuwe kansen en mogelijkheden voor consumenten en ondernemers”, denkt directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland. “Niemand hoeft meer met grote contante geldbedragen over straat om een tweedehands fiets of auto te kopen. Iedereen kan sneller zakendoen en precies op het moment betalen dat goederen of diensten worden geleverd, voor alle bedragen, overal en altijd, met smartphone, tablet, laptop of desktop.”

Bunq apart verhaal

En hoe zit het dan met online bank Bunq? Die bank was immers een tijdje terug al bezig met Instant Payments. Bunqers kunnen voorlopig enkel Instant Payments doen naar elkaar en naar ABN AMRO-rekeninghouders. Navraag bij Betaalvereniging Nederland leert dat dit te maken heeft met de partij die de transacties verwerkt. De zeven bovengenoemde banken laten hun Instant Payments allemaal via dezelfde transactieverwerker lopen en zitten daarom allemaal in elkaars netwerk. Bunq maakt gebruik van een andere dienstverlener en daarom is het voor Bunqers voorlopig niet mogelijk om flitsbetalingen te ontvangen van andere banken dan ABN AMRO, die tevens is aangesloten bij de verwerker waarmee Bunq zaken doet.