Instant payments ‘snelweg voor betalen’

16 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Met ingang van 2019 wordt de snelheid van interbancaire overschrijvingen flink opgeschroefd. Dan rolt een grote groep Nederlandse banken de mogelijkheid uit voor het doen van instant payments, ofwel flitsbetalingen. Geld overmaken naar een andere bank zou dan nog ongeveer vijf seconden duren.

De ontwikkelingen in betalen hebben zich de afgelopen jaren in rap tempo opgevolgd. Contactloos pinnen, betalen per smartwatch en andere wearables. De verwerkingstijd van overschrijvingen bleef daarmee vergeleken wat achter. Meestal direct tussen rekeningen van dezelfde bank, maar naar een andere bank moeten consumenten rekening houden met de volgende werkdag. Met een weekend of feestdag ertussen kan het dus zo maar enkele dagen duren. Op de achtergrond is echter hard gewerkt aan de bouw van een nieuw netwerk dat instant payments mogelijk moest maken. Vanaf de jaarwisseling is het zover en mogen consumenten rekenen op een doorlooptijd van zo’n vijf seconden, zowel voor internetbankieren als mobiel bankieren.

Volledig nieuw systeem

Instant payments, flitsbetalingen, realtime betalen, er zijn meerdere termen die door elkaar worden gebruikt, maar allemaal op hetzelfde neerkomen. ABN Amro, ASN Bank, Knab, ING, Rabobank, RegioBank en SNS zijn de eerste banken die instant payments gaan aanbieden. In het voorjaar moeten flitsbetalingen bij alle Nederlandse banken mogelijk zijn. De afgelopen jaren is gebouwd aan een volledig nieuw technisch systeem. Dat mocht even duren, omdat de banken er zeker van wilden zijn dat het systeem bestendig is en er nooit uit zal liggen. Nu is dat nooit 100% te garanderen, maar een goede infrastructuur kan eventuele ‘downtime’ wel tot een verwaarloosbaar minimum beperken.

Instant payments - snelweg voor betalen

Instant payments is een wens die al enige tijd leeft onder consumenten. Het stelt mensen beter in staat om te plannen. Storting van het salaris bijvoorbeeld, dat komt meest ‘rond’ een bepaalde datum. Het kan ook ineens door een weekend of feestdag net een dag te laat komen. Het is vervelend als daardoor bijvoorbeeld de huur of hypotheek niet geïnd kan worden. Of particulieren die iets verkopen via marktplaats en direct boter bij de vis krijgen, in plaats van toch nog even in onzekerheid te zitten terwijl de koper al terug naar huis is en het geld nog ergens ‘rondzweeft’.

Ondernemers

Mogelijk gaan ook ondernemers gebruik maken van instant payments. Winkeliers die nu nog betalingen per pin laten verlopen zien de transactie vaak pas de volgende dag op de rekening verschijnen of zelfs nog later in een bulk van ‘opgespaarde’ transacties. In het geval van klanten die het bedrag direct overmaken ziet de ondernemer de transactie ook direct verschijnen. De vraag is wel of consumenten dat ook zien zitten, even pinnen gaat tenslotte nog altijd sneller dan het opstellen van een overschrijving.